Във всички епархии на Българската православна църква днес (14 октомври)

...
Във всички епархии на Българската православна църква днес (14 октомври)
Коментари Харесай

Честваме Св. Петка

Във всички епархии на Българската православна черква през днешния ден (14 октомври) се празнува една от най-почитаните у нас светици - Света Преподобна Параскева или Света Петка Българска. За българите, а и за другите православни балкански нации, Св. Петка е една от най-почитаните и известни светици.

Авторитетът ѝ като настойничка на българския народ се дължи значително и на житието, написано за нея от Патриарх Евтимий Търновски. В него четем, че светицата е родена през ХІ в. в семейство на заможни българи в град Епиват на Мраморно море. От дребна Св. Петка проявявала съчувствие към бедните и нещастните и желала да се посвети на Бога.

Когато родителите ѝ умряли, тя раздала цялото наследено имущество на нуждаещите се, отишла да се поклони на гроба Господен и заживяла като отшелничка в Йорданската пустиня. Малко преди да свърши земният ѝ път, светицата се завърнала в родния си град и там умряла.

Мощите на Преподобна Параскева правели чудеса и лекували. През 1238 година българският цар Иван Асен ІІ пренесъл мощите в старопрестолния Търновград и ги сложил в новопостроения храм " Преподобна Петка ”. Затова светицата е наречена Св. Петка Търновска. След рухването на остарялата българска столица под османска власт, светите мощи били пренесени във Видин, а по-късно в Белград. Днес те почиват на румънска земя в град Яш, в храма " Три светители ”.
Празникът на св. Петка е прочут у нас като Петковден, Петки. Това е един от най-големите български национални празници и с него се отбелязва краят на лятото и началото на зимата, както и завършекът на земеделския и животновъдния годишен цикъл. На този празник (както и на Димитровден) става разплащането с наетите за лятото ратаи, овчари, жътвари и спазаряването им още веднъж, което на доста места се съпровожда с угощения и " коч курбан ”. За него овчарите дават жертвеното животно, а стопанките месят самун и точат баници с благопожелание " да се точат агънцата и овцете ”, т.е. да се раждат доста.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР