Във всички държави има някаква степен на корупция, но България

...
Във всички държави има някаква степен на корупция, но България
Коментари Харесай

Елена Йончева: Във всички държави има някаква степен на корупция, но България се превърна в мафиотска държава

Във всички страни има някаква степен на корупция, само че България се трансформира в мафиотска страна. Това сподели евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева в изявление за уеб страницата eureporter.co. Поводът за него са продължаващите митинги против ръководството в София.
В материала се отбелязва, че макар свадите и очевидното потъпкване на върховенството на правото, европейските водачи не осъждат намерено развиването на ситуацията в страната. Припомня се механизмът за съдействие и инспекция, който с годините открива „ положително институционално развиване “ в България. Това съгласно мнението на Елена Йончева (както и съгласно огромна част от протестиращите) не е правилно. Нещо повече, съгласно нея, неналичието на реакция на европейските институции в този момент може да породи евроскептицизъм у българите. Те виждат, че мафията в България се разраства и благодарение на парите от Европейски Съюз.

Евродепутатът показва, че България обеднява с всяка година. Преките непознати вложения са мощно лимитирани, поради слабостите в правна система, която не пази вложителите. Мощни олигарси държат по-голямата част от стопанската система, просветителната и здравната системи западат, а стандартът на живот на хората се срутва. Заради това жителите на България повече от месец стачкуват против държавното управление.

Повратната точка, която провокира недоволството да се излее на улицата, настъпи при започване на юли, когато основният прокурор Иван Гешев изпрати въоръжени чиновници да претърсват кабинетите в постройката на българския президент Румен Радев. Те задържаха секретаря по правни въпроси и антикорупция и съветника по сигурността и защитата. Държавният глава изиска оставката на премиера Бойко Борисов и на цялото държавно управление.

Елена Йончева разяснява, че митингите се поддържат от всички опозиционни политически среди – леви, десни, центристи. Според изследванията на публичното мнение повече от 70% от българите поддържат недоволството, а доста хора към момента се тормозят намерено да го показват или се безпокоят, че ще изгубят работата си. Българският евродепутат е уверена, че държавното управление ще бъде насила да подаде оставка, даже да не е незабавно. Тя предвижда, че това най-вероятно ще се случи през септември или октомври.

Наясно сме с компликациите, които предстоят по-късно. Българите ще би трябвало да изградят отначало демокрацията, сподели Йончева, като уточни, че поддръжката на Европейския парламент и на Европейската комисия ще бъде доста значима в този развой.

Въпреки това, сега не наподобява министър председателят Бойко Борисов и основният прокурор Иван Гешев да имат предпочитание да се откажат от властта, разяснява медията. В материала се напомня дипломатическа грама от Съединени американски щати, станала известна посредством Wikileaks през 2006 година, в която се твърди, че Борисов има сериозна престъпна активност и поддържа тесни връзки с Лукойл и съветското посолство. Връзките с Лукойл провокираха безпокойствие и около хипотетичната благосъстоятелност в Барселона. Испанските управляващи проверяват така наречен къща в Барселона.

В същото време водачът на Европейската национална партия, част от която е партия ГЕРБ, Манфред Вебер поздрави Борисов за битката против корупцията. ЕНП наподобява не желае да сложи под подозрение честността на ръководещите в България. Елена Йончева уточни, че изявлението на Манфред Вебер е цинично. На 10 юли 2020 година той сподели „ Групата на ЕНП поддържа изцяло държавното управление на Бойко Борисов и неговата [...] битка против корупцията, както и осъществения напредък за присъединението към еврозоната “.

Елена Йончева е цел на Борисов, напомня eureporter.co, като показва изтеклия на 12 юни 2020 година запис, в който министър председателят се заканва, че „ ще изгори всичко, с цел да изгори Елена Йончева “. Българските управляващи настояват, че ще проучват записа, само че единствено за това дали е бил легален или не, а не и наличието му. Йончева напомня, че ръководителя на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия е предложила самостоятелна експертиза, а две американски лаборатории към този момент са потвърдили, че записът е достоверен. За опасността към Елена Йончева е известен и ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Попитана за обстановката в България, Европейската комисия дава отговор, че новият механизъм за върховенството на правото ще й даде опция да убеди страната да работи за всички бъдещи нужни промени.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР