Във всеки един сектор имаме проблем с недостига на хора.

...
Във всеки един сектор имаме проблем с недостига на хора.
Коментари Харесай

Васил Велев: Всяка година губим около 50 000 души от пазара на труда

" Във всеки един бранш имаме проблем с дефицита на хора. Във високотехнологичните промишлености този проблем е доста по-сериозен. Липсата на хора значи изгубването на тези промишлености ", посочи Доброслав Иванов, ръководител на БАСКОМ. Той удостовери, че няма някаква голяма опашка от чакащи да дойдат да работят в България. 

" Имаме имиджов проблем, който не е действителен – България към този момент е положително място за правене на кариера. Войната в Украйна докара до по-голямо придвижване на хора, това придвижване се показва в 1000 души, които са взели сини карти през предходната година, уточни Иванов.

Председателят на АИКБ Васил Велев удостовери, че годишно у нас като сезонна претовареност влизат няколко хиляди души от Украйна, Киргизстан, Турция.

" За 2012 година сините карти са под 500, а в годините надолу понижават с по 100. За една година са се удвоили, само че това е в пъти по-малко спрямо потребностите. Най-зле стоят нещата с единните разрешителни за престояване и работа – за непрекъснатата претовареност. Там работят и безусловно непотребни ограничавания, като не повече от 20% в едно дружество да бъдат чужденци. Такова ограничаване в другите европейски страни няма. Изобщо ние си слагаме повече ограничавания, в сравнение с се изискват от европейското право ", предизвести Велев. Според него даже и при най-голямо предпочитание документните процедури в страната са доста мудни и лишават по най-малко два месеца.

" Решението на това е цифровизация на целия развой, по което към този момент се работи. В Германия такава карта се издава за 2-3 седмици, а в България се чака по 2-3 месеца ", акцентира Велев.

 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР