Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли /или Велика

...
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли /или Велика
Коментари Харесай

Да боядисаме яйцата с памук и хартия

Във всеки дом настъпва същинско раздвижване, пристигна ли /или Велика Събота/ - деня, в който боядисваме великденските яйца.

Аз оцветявам яйцата в събота /все отново четвъртък е работен ден/, дружно с моята свекърва. С нея постоянно търсим някакви забавно получили се фигурки в боядисаните шарени яйца. Миналата година /от когато са и снимките/ на яйцето, което бях въпреки едноцветно се появи кръстче - можете да го видите в албума по-долу.

В раздумка и положително въодушевление боядисваме 2 кори. Техниката с памук може би я знаете, само че ще споделя и една, която един път като свърши памука взехме решение да пробваме. А точно с домакинска попивателна хартия. Ако решите да опитате и вие дано да бъде, когато сте боядисали останалите яйца, защото заради естеството на хартия се изхабява огромно количество багра.

“Каня ви у свекървата виртуално, да боядисаме яйцата. ”

Първо се стартира едно кахърене, да ми даде ли друга блуза /нищо че постоянно оцветявам с някоя по-стара/, да си сложа престилка, да си сложа 2 чифта ръкавици и всевъзможни предварителни ритуали свързани с това да не се изцапам. За девойките, които в този момент си споделят " блазе й " - ами има защо да завиждате, признавам.

Яйцата измиваме добре и оставяме да постоят на стайна температура 1-2 часа - по този начин след това има по-малко счупени.
На дъното на тенджера слагаме парче памучен плат, върху него тензух, в който нареждаме яйцата. Тензухът /или пък огромна памучна кърпа/ завързваме от горната страна на вързопче, с цел да не се подскачат яйцата при варенето. Заливаме с вода слагаме на огъня да се варят. След като заври водата - леко понижаваме котлона и варим още 6-7 минути. Още горещи, започваме да боядисваме сварените яйца.

В купички или опаковки от кисело мляко, разтваряме боята по напътствие от опаковката. На масата постиламе огромен найлон и 2-3 вестника, тъй като стартира огромното цапане.
Слагаме и лъжица оцет в боята, която ще би трябвало да съобщи по-голяма компактност на цвета на яйцето.
Свекървата боядисва аленото яйце, намазва ми челото и бузите споделя " Да си бяла и алена като това яйце " а след това назовава и другите членове на фамилията за здраве по същия метод. Второто също е алено, което отнасям вкъщи, третото още веднъж и него заделяме за иконата у свекървата. Боядисваме си и други яйца едноцветни, след което следва тези с памук и хартия. (през годините и други разновидности на боядисване на яйца: кристали, желатин, олио, батик и други).

Боядисване на яйца с памук.
Откъсваме парче памук, едвам може да обгърне яйцето. С лъжичка капваме на разнообразни места разнообразни цветове багра. На местата, където се приближат другите цветове се получават други от приливането. Така яйцата стават доста шаренки. Препоръчвам потреблението на синя и зелена багра да е по-малко тъй като стават много тъмни. Така оставяме яйцето с увития памук да престои 5-10 минути. Развиваме го а след това можем да употребяваме този памук още един път.

Боядисване на яйца с попивателна хартия
Използвайте хартия, която има някакъв релеф - по този начин фигурките ще станат още по-интересни. Леко намачкваме хартията с цел да станат тук там гънки. Изсипваме тук-там с лъжичка повече багра в цветовете, които желаем, слагаме яйцето и сгъваме хартията към него. Така ги оставяме 20 минути.

Боядисаните към този момент яйца едно по едно намазваме с парцал, на който има капка олио. Така с изключение на, че стават по-лъскави и цапат по-малко. През това време мъжете един по един минават в кухнята и се радват на творенията.

След, което стартира приготвянето на козунаците... Но за това някой различен път:)
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР