Във все повече европейски страни десните популисти берат плодовете от

...
Във все повече европейски страни десните популисти берат плодовете от
Коментари Харесай

Как бежанците променят Европа?

Във от ден на ден европейски страни десните популисти берат плодовете от миграционната рецесия. А намирането на общоевропейско решение на проблемите става все по-трудно. Резултатът от това: националният акционизъм е в напредък, написа Бернд Ригерт в коментар за Deutsche Welle.
В Брюксел елементарно се виждат последствията от миграционната рецесия. Службата за даване на леговище се намира единствено на няколко километра от европейската централа. Там непрекъснато има опашки от бежанци и мигранти, които или желаят да подадат молби за леговище, или колкото се може по-бързо да получат позволение да продължат пътя си към Франция или Англия. Много от африканците споделят, че се пристигнали в Белгия през Италия, Австрия, Германия или Франция - явно в нарушаване на регламента от Дъблин. Защото съгласно Дъблинското съглашение, всички тези хора е трябвало да подадат молба за леговище в първата страна от Европейски Съюз, в която са влезнали. С други думи: системата, която Европейски Съюз на вятъра се пробва да реформира, не действа .
В това е уверен и белгийският вътрешен министър от национално-консервативната партия N-VA Ян Ямбон. Той желае да вкара по-строги ограничения против незаконно пребиваващите в Белгия мигранти. През май се стигна до един драматичен случай, когато белгийски служители на реда откриха пукотевица против автомобил с незаконни мигранти от Ирак и гръмнаха едно двегодишно момиче. На последните избори през 2014 година партията N-VA завоюва много гласове и за първи път влезе в ръководството на страната.


В доста страни от Европейски Съюз миграционната и бежанска рецесия докара до това, че на политическия небосвод изгряха звездите на мощни дяснопопулистки опозиционни партии - във Франция, Холандия, Дания, Швеция и Германия. В някои европейски страни десните популисти даже вземат участие в ръководството - Белгия, Финландия, Австрия и Гърция, а в трети, като Полша, Унгария, Чехия и неотдавна Италия, държавните управления напълно са формирани единствено от популисти.
Експертът по европейските въпроси от фондация " Карнеги " Щефан Лене споделя по този мотив, че в миграционната рецесия популистките партии са разкрили една тематика, която провокира огромни страсти и поляризира обществото. Да напомним, че шефът на фракцията на немските десни популисти от " Алтернатива за Германия " Александер Гауланд назова бежанската вълна от 2015 година „ подарък " за неговата партия.

Зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс счита, че силата на десните популисти и нерешената миграционна рецесия могат да доведат освен до държавна рецесия в Германия, само че и да застрашат сплотеността на Европейски Съюз. „ През последните години тематиката за миграцията докара Европейски Съюз до ръба на пропастта. Миграцията играе основна роля в доста страни “, съобщи той предишния вторник в Европарламента и приканва страните членки на Европейски Съюз да загърбят националистическите си ползи и да проявят взаимност. „ Кризата може да бъде решена единствено на общоевропейско равнище “, уточни Тимерманс.
Много от дяснопопулистките държавни управления обаче не споделят това мнение. „ Неспособността на Европейски Съюз да се оправи с тематиката докара до един тип ренационализиране. Повечето популисти и партии, които са против мигрантите, са съперници и на Европейски Съюз. И по тази причина непрекъснато прибягват до национални ограничения - гранични контроли, огради и горни граници за банкет на бежанци. Затова и вярата на немската канцлерка, че може да контракти едно общоевропейско решение до срещата на върха в края на юни, е по-скоро илюзорна “, споделя Щефан Лене.


Ангела Меркел пледира за координирани дейности, за двустранни съглашения сред страните членки и за европейска работа за даване на леговище, която би трябвало да взема решения на общите външни граници на Европейски Съюз. Независимо от мощните дяснопопулистки трендове в Европа, общността би трябвало да отговори на няколко значими въпроса, счита немската канцлерка: „ Достатъчно ли сме мощни, с цел да се погрижим за развиването в страните, от които идват хората, т.е. за развиването на африканския континент? Можем ли да влияем по-добре по този начин, че да бъде прекъсната войната в Сирия, откъдето милиони хора бягат? Грижим ли се задоволително за бежанските лагери наоколо до родните страни на тези хора? В положение ли сме да въведем на всички места (в Европа) идентични процедури ? "
Не единствено опозицията в Берлин, само че и държавните управления на някои страни, като Унгария и Полша, упрекват немската канцлерка, че е направила голяма неточност, отваряйки границите и допускайки в страната съвсем един милион търсещи леговище. Председателят на фракцията на дяснопопулистката " Алтернатива за Германия " Александер Гауланд счита, че в този момент Меркел би трябвало да си понесе следствията. „ Никой не желае да следва тази политика. С цялостно право Полша, Унгария, Чехия и Словакия споделят, че тях не ги визира това, че госпожа Меркел е поканила толкоз доста хора в Германия. Ние не сме канили никого, напомнят те с право “, съобщи Гауланд в Бундестага през март.


От 2015 година насам броят на идващите в Гърция, Италия, само че също и в Германия хора е намалял със 75 %. Тоест миграционната картина се промени, само че все пак популистките партии и държавни управления не престават да настройват хората против мигрантите. А въпросите, по които спорят политиците в Европа и Германия, частично от дълго време са решени. Седем страни, измежду които Германия и Белгия, още веднъж вкараха частични гранични контроли.
„ Въпреки внезапно намалелия брой на бежанци и мигранти, хората имат вяра, че миграцията е излязла отвън надзор . Всички са се съсредоточили напълно върху тази тематика. А множеството хора в Австрия или Германия не са наранени директно от наличието на бежанци и мигранти. Но медиите се концентрират дотам върху миграцията, че я направиха вирулентна тематика “, споделя Щефан Лене.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР