Във времена на социална изолация заради пандемията от новия коронавирус,

...
Във времена на социална изолация заради пандемията от новия коронавирус,
Коментари Харесай

Ирмена Чичикова: Във времена като тези киното ни подава ръка, дава ни утеха, удоволствие и трепет

Във времена на обществена изолираност поради пандемията от новия ковид, Ladyzone.bg започва поредицата #ОстанетеСиВкъщи с известни български актьори - писатели, поети, музиканти, режисьори и артисти, които показват обичаните си книги, филми и музика. Така че всеки да може да им се наслаждения - освен по време на самоизолирането у дома, само че и постоянно да намира ентусиазъм в тях.

Новият посетител в рубриката #ОстанетеСиВкъщи е българската актриса Ирмена Чичикова , която през последните години взе участие в много качествени филми за родната кино реалност - " Виктория ", " Аз съм ти ", " Адриана ", " Вездесъщият ", " 8 минути и 19 секунди ", " Доза благополучие ", както и " Не ме докосвай " на румънската режисьорка Адина Питилие, спечелил премия " Златна мечка " на кинофестивала Берлинале 2018.
" Не ме докосвай " с Ирмена Чичикова завоюва " Златната мечка " на Берлинале Гледайте кино лентата на румънската режисьорка Адина Пинтилие по време на София Филм Фест

В киното има нещо непреходно - неговата магия.

Силата му да разпалва човешката пристрастеност, да образува трепети по цялото ни тяло, да освобождава вълненията ни и да дава воля на сълзите ни. Колко постоянно се припознаваме в героите от екрана или ни се желае да бъдем като тях… влюбваме се в едни и ненавиждаме други.

И точно във времена като тези, с които всички заедно се оправяме (или се борим), киното ни подава ръка и ни води абсолютно по своите пътеки, давайки ни разтуха, наслаждение, сърдечен боязън.

Избрах да споделя с вас една дребна част от тези, които обичам и към които постоянно се връщам. Повечето са акомодации на книги и, несъмнено, са класики. Трудно е да обхванеш в лист едно толкоз витално и непрекъснато обогатяващо се изкуство. Затова заложих на тези, които мога да виждам постоянно, които смятам за мои вдъхновители, другари, на които да облегна глава и с които да поплача или да се посмея. Кинообрази, за които да помечтая в дни, в които фантазиите са същински значими.

Снимка: Георги Вачев

" Римска почивка " (Roman Holiday), Уилям Уайлър, 1953

Съвършената Одри Хепбърн, която боготворя в една от най-нежните ѝ функции. Поетично послание в обич към Рим и неговата градска магия. Филм, отдаден на щастието от това да живееш тук и в този момент и да се наслаждаваш на миговете, които животът ти подарява.
Ирмена Чичикова: „ Не ме докосвай ” е доста лиричен, човек би трябвало да огледа оттатък смущаващите фрагменти Няма никакъв хардкор във кино лентата, той се пробва да провокира размисъл в публиката, безапелационна е актрисата
" Ромео и Жулиета " (Romeo + Juliet), Баз Лурман, 1996

Ако има филм, в който съм била влюбена в Леонардо ди Каприо, то това е тази версия на Ромео и Жулиета. От визията му, като че ли извадена от клип на MTV, до саундтрака и модерния метод към Шекспировите думи, за мен този филм си остава класика и до през днешния ден.

" Затъмнението " (L’Eclisse), Микеланджело Антониони, 1962

Третият филм от трилогията на Антониони, отдадена на отчуждението, неспокойствието, човешките взаимоотношения. Филм, който те гълтам, обезпокоителен, лиричен, жертван на крах. И Моника Вити, безусловно съвършена, безмълвна като сфинкс, недостъпна като богиня. И тези финални няколко минути. Истински шедьовър.
Ирмена Чичикова: Голотата в " Не ме докосвай " работи освобождаващо и психотерапевтично Интервю с българската актриса за кино лентата, който завоюва премия "Златна мечка " на кинофестивала Берлинале
" Токийска история " (Tokyo Story), Ясуджиро Озу, 1953

В японското кино има едно изключително чудо, към което съм пристрастена. В тази, на пръв взор простичка история, се крие такава мощ, толкоз правота и неподправена, не-сълзлива потиснатост, че не може да те остави безучастен. А лицето на звездата на японското кино Сецуко Хара е едно от най-красивите и одухотворени лица в киното.

" Кланът Тененбаум " (The Royal Tenenbaums), Уес Андерсън, 2001

Уес Андерсън е моят кумир. Няма негов филм, който да не съм гледала по няколко пъти, боготворя героите му, стилистиката му, способността му да основава вълшебен светове и да вълнува без да проповядва. Има толкоз доста духовитост, несподелена обич, горест и комизъм в този филм, същински образен празник за окото.

" Магнолия " (Magnolia), Пол Томас Андерсън, 1999

Епичен филм, който те отвява. Актьорските осъществявания, преплетените истории и чувството за съдбовност, по-голяма от нас, хората, което те хваща за гърлото и не те пуска през целия филм, дъждът от жаби…

" Омагьосан ден " (Groundhog Day), Харолд Реймис, 1993

Колко по-перфектна може да бъде една комедия? Колко по-невероятен може да бъде Бил Мъри? Не знам дали в миналото ще ми омръзне този филм. Завиждам на всеки (ако има към момента такъвзрител), който ще го гледа за пръв път.
Ирмена Чичикова: Любовта постоянно е най-силното ми ентусиазъм Интервю с актрисата от кино лентата "Виктория "
" В въодушевление за обич " (In the Mood for Love), Уонг Карвай, 2000

Филм-поема. Чувствен, унищожителен, мистериозен. Обречеността и хубостта на влюбването, самотата на неосъществените усеща и тяхната мистериозна мощ, която дълго остава в съзнанието ни. И музиката на Шигеру Умебаяши, която постепенно се разлива от екрана, дружно със стъпките на Маги Чунг.

" Хапки от действителността " (Reality Bites), Бен Стилър, 1994

Един от най-любимите ми филми с една от най-любимите ми актриси, вечно. Филм-култ освен за моите тийнеджърски години, само че и за цяло едно потомство. Уинона Райдър в най-блестящата ѝ форма, младият Итън Хоук, саундтрак, трогателен и до момента. И тази сцена в супермаркета!
КулинАРТно с Джузепе Ломушо: Любовният десерт на Ирмена Чичикова Шеф Джузепе Ломушо подготвя обичания десерт на актрисата от кино лентата „ Виктория ”
" Лунатици " (Moonstruck), Норман Джуисън, 1987

Разкошен е може би най-точната дума, с която бих определила този филм. Романтична комедия, устояла на времето, която носи освен утеха, само че и разтуха във времена като тези. Шер е просто фантастична, а актьорската игра на Никълъс Кейдж е като торпедо.
Ирмена Чичикова: „ Не ме докосвай ” беше странствуване и премеждие Копродукцията с българско присъединяване взе огромната премия на фестивала "Берлинале "
" Криле на желанието " (Wings of Desire), Вим Вендерс, 1987

Безсмъртната творба на Вим Вендерс, която ни повежда за ръка из към момента разделения Берлин, шепне в ушите ни, стене в душите ни, трепти в черно-бяло, прави всеки един от нас безгласен наблюдаващ и ни влюбва в любовта още веднъж и още веднъж.

" Английският пациент " (The English Patient), Антъни Мингела, 1996

Както романа, по който е основан, по този начин и филмът е хубав, трогателен, неутешим.

Вижте останалите обичани филми на Ирмена Чичикова в Ladyzone.bg.
#ОстанетеСиВкъщи с обичаните филми на Ирмена Чичикова 22 кино лентата, които не стопират да вълнуват българската актриса през годините
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР