“Във времена на разпад на държавността ние сме последната преграда

...
“Във времена на разпад на държавността ние сме последната преграда
Коментари Харесай

Гешев към прокурорите: Ние сме преградата пред беззаконието

“Във времена на разпад на държавността ние сме последната бариера пред беззаконието и престъпността ". Това сподели в събота основния прокурор Иван Гешев пред Общото заседание на прокурорите, на което би трябвало да бъдат определени четиримата членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) от прокурорската квота.

“Българските магистрати ще продължат да работят при всички законодателни опити, които някои назовават промени. Законодателни опити, изключително последните, цената за които следва да платят българските граждани”, добави Гешев.

Той организира сериозна борба през последната година за запазването на Специализираните съд и прокуратура, които ще прекратят действието си в края на юли. Казусът за запазването им е провесен пред Конституционния съд, само че възможностите за триумф на Гешев наподобяват оскъдни. Основната му теза е, че Народното събрание, който е основал спецмагистратурите, няма право да ги закрие.

По отношение на претендентите за членове на Висш съдебен съвет от прокурорската квота Иван Гешев имаше единствено суперлативи

“Всеки един от претендентите за членове на Прокурорската гилдия има впечатляваща кариера и е заслужен да извърши дилемите, които стоят пред Съвета, и да отбрани независимостта и ползите на всеки един от нас”, сподели той.

В събота Общото заседание на прокурорите ще изслуша осмината претенденти за членове на Висш съдебен съвет, а гласуването ще е след седмица.

Общото заседание е планувано в събота в 10:00 ч., като то ще стартира единствено в случай че има кворум. Регистрираните прокурори са малко над 1500, което значи, че в залата би трябвало да са повече от 750. Ако това не се случи събранието се отсрочва с един час и тогава стартира, без значение какъв брой души участват.

Осем претенденти се борят за четирите места. Сред кандидатите са ръководителят на Асоциацията на прокурорите и един от заместниците на основния прокурор Иван Гешев.



Един изострен критик

Най-острият критик на статуквото бе Пламен Петков от Софийската районна прокуратур а, който е някогашен прокурор от Сливница. “Кадровиците вземат смущаващи решения без даже да създадат опит да ги обяснят. Членовете на Висш съдебен съвет като че ли останаха глухи за проблемите на обособения магистрат и прогонваме младите сътрудници “, сподели Петков.

Според него прокурорите би трябвало да покажат, че сме магистрати, които не могат да бъдат залъгвани с напразни обещания и проформа промени.

“Няма по какъв начин обществото да има доверие в правосъдната система, откакто ние нямаме. Промените би трябвало да бъдат инициирани от вътрешната страна, в противоположен случай рискуваме да ни ги наложат извън, а това няма да докара до нищо положително “, съобщи Петков, представен от lex.bg.

Относително сериозен бе и Станислав Стойков, който сега е европейски делегиран прокурор , само че желае да стане член на Висш съдебен съвет. Той споделя, че българските магистрати не заслужават настоящето състояние и го разказва като последна степен на публично и институционално съмнение в работата им.

Според него е настъпил миг, в който всеки, който има хрумвания и предпочитание за смяна, би трябвало да оказва помощ на правосъдната власт.

Останалите

Шансове за членове на Висш съдебен съвет имат останалите шестима претенденти. Първият измежду тях е окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов , който е и ръководител на Асоциацията на прокурорите и се счита за съвсем сигурен член на Висш съдебен съвет. През миналата седмица той беше в Брюксел, с цел да пази запазването на профилираните съдилища и прокуратури в Европейския парламент.

Другият претендент за Висш съдебен съвет е апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров . Той предлага ограничение на парламентарната квота в двете колегии на Висш съдебен съвет. Според него по този начин ще понижи въздействието на политиците в ръководството на правосъдната власт. Чавдаров счита, че политическата квота би трябвало да е от седем души при 11 сега, като четирима са съдийската гилдия и трима в прокурорската.

Международните стандарти за господство на закона са за самостоятелност и самоуправление за съда и отченост за прокуратурата. Това значи понижаване на политическата интервенция в ръководството на съда и намиране на механизми за по-голям обществен надзор върху прокуратурата

Кандидат за Висш съдебен съвет е и Димитринка Шкодрова-Георгиева, която в този момент е заместител областен прокурор на Ямбол . Тя приказва за проблемите на атестирането и командироването. Подобни проблеми вижда и прокурорката от Пловдив Добринка Калчева .

Другият сигурен член на Висш съдебен съвет е заместничката на основния прокурор Красимира Филипова . Тя изяснява, че прокуратурата е единна освен по закон, а и по разбиране, и следва да остане такава. Николай Любенов от Върховната касационна прокуратура споделя, че има прекален педантизъм на Висш съдебен съвет, който води до извънредно закъснение на процедурите по кадруването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР