Във времена на интензивни икономически промени - както възходи, така

...
Във времена на интензивни икономически промени - както възходи, така
Коментари Харесай

Защита на граждани и юридически лица от недобросъвестни кредитори

Във времена на интензивни стопански промени - както възходи, по този начин и падения - на от ден на ден хора и компании се постанова да прибягват до услугите на разнообразни по тип кредитни институции.

Не са малко обаче случаите, при които кредитополучателите се затрудняват при погасяване на отговорностите си. Когато това се случи, кредиторите (банки, компании за бързи заеми и други кредитни институции) продават своите вземания на организации за събиране на вземанията. Агенциите притискат длъжниците, като в множеството случаи се ползват и не толкоз добросъвестни способи. Те разчитат главно на незнанието и неосведомеността на длъжниците, без значение дали са жители, или компании.

От друга страна, член 417 от Гражданскопроцесуалния кодекс основава привилегии в интерес на банките, защото разрешава на кредитора да изиска издаване на заповед за осъществяване, а длъжникът схваща, че е наказан, откакто получи известие от частен правосъден реализатор. Длъжникът би могъл да отбрани правата си едвам след приемане на известието. Всичко това значи, че имуществото на длъжниците бива осребрявано и разпродавано преди да има влезнало в действие правосъдно решение.

Навременната правна поддръжка при сходна обстановка е от извънредно огромно значение за опазване на правата и на законните ползи на заинтригуваните. Важно е да бъде поискано прекъсване на осъществяването, защото, в случай че това не се случи, следва налагане на запори на банкови сметки, движими движимости (включително МПС-та), както и налагане на възбрани на недвижими парцели. Редно е обаче да се има поради, че решението за прекъсване на насилственото осъществяване се взима от способния за това съд, въз основа на приложените доказателства по делото.

Статистиката демонстрира, че по-голяма част от длъжниците подхващат дейности, откакто към този момент са наказани, а претенциите на техните кредитори към този момент са на фаза частен правосъден реализатор. На тази фаза длъжниците най-често подписват съглашение за погашение на задължението на месечни вноски, като кредиторите се задължават да не подхващат дейности. Реалността обаче е малко по-различна. Скоро откакто съглашението е подписано, кредиторът стартира да упражнява напън върху длъжника за увеличение на вноската, защото политиката на сдружението е заменена, а съглашението не дава отговор на новосъздалата се обстановка. Възможността това да се случва е и повода, заради която съществуват недобросъвестни кредитори в лицето на разнообразни кредитни институции или купувачи на вземания. Подобни дейности са незаконосъобразни и аморални. Редно е да се знае, че тези практики не се извършват от всички кредитни институции и организации за събиране на вземанията. По-голямата част от тях работят вярно, обосновано, в полза на своите клиенти. Тази публикация е ориентирана към онази дребна част от недобросъвестни кредитори, петнящи името на целия отрасъл, както и към тези, които биха имали потребност от правна помощ.

Вече споменахме, че навременната правна отбрана би могла да има решаващо значение за длъжника. Преди време една адвокатска адвокатска фирма организира анкета с хора, имащи отговорности към организация за събиране на вземанията. Едно от лицата споделя доста завладяваща история, а след това се свързва с тях, с цел да получи съответна правна помощ. Ето какво споделя индивидът:

„ Собственик съм на компания за транспорт на товари. Преди време бизнесът ми вървеше, по тази причина взех решение да изтегля заем, с който да закупя 3 нови камиона. В началото всичко беше наред, само че последователно работата понижа – започнах да изпитвам финансови усложнения. Установих, че лихвата нараства, а вследствие на това нямах опция да прислугвам заема, който бях изтеглил. Стигна се до намесата на частен правосъден реализатор. Той - по волята на кредитора (вземането е продадено на 3-то лице) – стартира да разказва имуществото, което владея, с цел да го продаде, макар моето предпочитание да изплащам заема. Ето за какво взех решение да потърся юридическа помощ. Свързах се с адвокатска адвокатска фирма „ Иванчов и Панова “, защото юристите имат опит в сферата. Доверих им се. Първоначално те направиха разбор на отговорностите, приходите и имуществото ми, а по-късно ми дадоха в детайли обяснение по отношение на правата, които имам, както и дейностите, които следва да се подхващат.

Банката имаше право да трансформира лихвата – това беше упоменато в контракта за заема, който бях подписал. Проблемът беше, че аз нямах право да се откажа от този контракт. Ако се откажех, щеше да се наложи да погасявам спомагателни такси. Юристите възразиха. Съдът одобри техните причини против банката. Той реши, че в контракта има неравноправни клаузи, а по-късно заемът беше преструктуриран. Условията по контракта бяха изменени - бяха съобразени с моите финансови благоприятни условия по този начин, че да не изпадам още веднъж в неспособност да изплащам заема.

Освен това юристите от адвокатска адвокатска фирма „ Иванчов и Панова “ изготвиха идея за развиването на бизнеса ми. Те ми предложиха самостоятелна оферта, която беше напълно съобразена с активността на моята компания. Какво бих посъветвал кредитополучателите, които са изпаднали в сходно състояние? Да се съветват с умел правист, тъй като доста огромна част от тях не са наясно какви са техните права. “

Това не е единственият сходен случай. Много са. Всички те демонстрират, че кредитополучателите не са безсилни - те имат права, само че е редно да потърсят навременна правна поддръжка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР