Във времена на глобални предизвикателства в много отношения - от

...
Във времена на глобални предизвикателства в много отношения - от
Коментари Харесай

FreeWestMedia: Доставките на газ за Европа са застрашени


Във времена на световни провокации в доста връзки - от изменението на климата до икономическата и политическата неустановеност, Южна Европа е изправена пред друга сериозна опасност. Застрашена е енергийната сигурност на района и това може да докара до съществено междунационално напрежение с трагични последствия за остарелия континент.

Един от основните участници в тази опасност е политическата и икономическата рецесия в Украйна. Тази страна, обхваната от ендемичната корупция, политическото разделяне и наддигаща се война в бунтарския й район Донбас, е в развой на образуване на ново държавно управление след парламентарните избори в средата на юли.

Ролята на Украйна е от решаващо значение, защото страната е енергиен кулоар за Европа. Неспособността й да се оправи с вътрешните проблеми и да подсигурява ролята си на благонадежден директен хъб, дружно с нестабилно бъдеще пред договорните й отговорности с съветския снабдител Газпром, съставлява действителна опасност за идващите зимни месеци.

Бичът на украинската корупция и частните ползи на олигарсите, които имат преимущество пред публичния интерес, наподобява се разгръщат в други страни на Европа. България е следващата жертва на такава корупция, написа FreeWestMedia.com .

.
Причината е, че българският сектор на газопровода Турски поток би трябвало да се трансформира в един от главните направления за доставка на газ за Южна Европа, допринасяйки за диверсификацията на доставките на газ за Сърбия, Унгария, Хърватия и други страни от района.

480- километровият газопровод ще се движи сред Турция и Сърбия през България, предлагайки ефикасен маршрут за пренос на газ и понижаване на зависимостта на района от доставка на газ от Украйна.

Възможно е обаче този съответен водопровод да не бъде приключен до 2021-2022 година Причината за забавянето е продължаващи и яростни правни разногласия сред Булгартрансгаз и консорциума ARKAD, управителен от Arkad Engineering от Саудитска Арабия.

Историята зад това дело е много своебразна. ARKAD печели търга за строителство, като предлага най-ниската цена, което изненадва съперниците от консорциума Gas Development and Expansion in Bulgaria (GDEB). ARKAD е предложил да построи разширението от 474,7 км за 1,1 милиарда евро до края на 2020 година спрямо 1,6 милиарда евро, предлагани от другия претендент.

Най-вероятната причина за успеха на ARKAD е поддръжка от политически свързани български олигарси. Въпреки триумфа на търга, Булгартрансгаз и Аркад Инженеринг не съумяват да подпишат контракт, защото саудитската компания не дава всички документи, изисквани по закон, макар няколкото отлагания, предоставени от Булгартрансгаз.

Междувременно GDEB съобщи пред Булгартрансгаз, че е подготвен да предложи 31,1% отстъпка от цената, която в началото е предложила, с цел да подхожда на цената на ARKAD. Вземайки поради тези фактори и значимостта на плана, Булгартрансгаз съобщи, че трансформира първичното си решение и разпорежда контракта за строителство на консорциума Bonatti-Max Streicher.

ARKAD работи бързо и подава тъжба против решението на Булгартрансгаз да го дисквалифицира като победител в българския орган по конкуренция.

Комисията за отбрана на конкуренция /КЗК/, антимонополният орган, претрупан с решаването на разногласия за публични поръчки, съобщи, че решението на Булгартрансгаз е незаконосъобразно, защото не дава отговор на законовите условия за смяна на решението на компанията при възлагане на социална поръчка.

В началото на юли консорциумът GDEB апелира решението на Комисия за защита на конкуренцията пред Върховния административен съд, като възобновява правния спор. В резултат строителството ще се забави. Забавянето на българския сектор значи, че Газпром ще може да употребява TurkStream само за доставка на газ до България, а от България до Гърция, Македония и Румъния ще би трябвало да употребява съществуващата мрежа.

Засега Сърбия, Унгария, Босна и Херцеговина и Хърватия ще останат напълно подвластни от украинския път. При тези проблеми в тръжния развой мнозина да се чудят какво се случва с този сякаш явен и транспарантен план, който би трябвало да доставя газ до домовете през зимата.

По-големият стратегически въпрос обаче е дали Европейски Съюз в действителност е зает да диверсифицира своите пътища за доставка на сила, с цел да понижи зависимостта от ненадеждни политически фактори. Човек би могъл да чака, че новото управление на Европейски Съюз ще одобри доста съществено корупцията в енергийния бранш и ще схване позиция на нулева приемливост към вътрешно-сенчести покупко-продажби, които се отразяват отрицателно върху живота на милиони европейци.

Оригиналната публикация можете да намерите на: http://freewestmedia.com/2019/08/14/europes-energy-under-threat/
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР