Във времена на безпрецедентни глобални кризи енергетиката става все по-ясно

...
Във времена на безпрецедентни глобални кризи енергетиката става все по-ясно
Коментари Харесай

Асоциация Хидроенергия: Спестяваме на България над 25 милиона лева годишно

" Във времена на невиждани световни рецесии енергетиката става все по-ясно различима в ролята си за застраховане на националната сигурност на България. Достъпът до непрекъсната, създавана на територията на страната сила, която дава отговор на актуалните условия за непорочност, не e единствено право. Той е и изрично належащ за запазване на суверенитета на една страна. Ето за какво ролята на ВЕИ единствено ще става все по-голяма и основополагаща за сигурността на България ".

Това пишат в позиция до ФАКТИ от Асоциация Хидроенергия.

Ето останалата част от ревюто им:

" Най-голям принос за силата от възобновими енергийни източници в България има Водноелектрическа централа. През 2021г. те генерират 61% от възобновимия микс при най-нисък разход за обществото, което от своя страна съставлява повече от 13 на 100 от общия енергиен микс на страната. В бранша конфигурираните мощности са 2 307 МВт, от които близо 500МВт са в частния бранш. През годините частните Водноелектрическа централа, макар разликата в съотношението на конфигурираните мощности по отношение на държавните централи, генерират сред 30 и 40 на 100 от силата, създадена от Водноелектрическа централа, което е почти 1,5 млн. МВтч./г.

Схемата на Европейския съюз за търговия с излъчвания (СТЕ на ЕС) е една от основните политики на Съюза за намаляване на последствията от изменението на климата и цели да обезпечи ефикасен механизъм за понижаване на излъчванията. През 2021г. единствено членуващите в Асоциация „ Хидроенергия “ сдружения (50,9 на 100 от сдруженията в частния сектор) са произвели 796 139 МВтч., които се равняват на спестени на българските потребите близо 25 милиона лв. (при средно-годишна цена на излъчванията 52 евро/тон), спрямо електроцентралите, които отделят въглеродни излъчвания. Или 253 333 тона спестени въглеродни излъчвания.

Въпреки безспорния принос на Водноелектрическа централа за електроенергийната сигурност, за стабилността и за осъществяването на амбициозните европейски цели за реализиране на въглеродно неутрална стопанска система, на национално равнище не се регистрира неговото основно значение. Само преди няколко дни заради форсмажорните световни събития министър-председателят Кирил Петков усили защитата на държавните Водноелектрическа централа. Това е явен знак, че се осъзнава ролята на Водноелектрическа централа за националната енергийна сигурност. Независимо от това обаче неналичието на постоянна законова и подзаконова нормативна рамка, както и неналичието на поддръжка от страна на страната и визия за безпрепятственото реализиране на активността на бранша, доста заплашват неговата жизненост. Проблемите в бранша са с извънредно незабавен темперамент и се нуждаят от неотложно споразумяване, а не престават да се неглижират от отраслови министерства по метод, който мощно контрастира с подаваните обществено от тях политически поръчки. Не се вижда воля да се разбере, че проблемите не са единствено за частните централи, а от тях зависи и съществуването на държавните Водноелектрическа централа и ВиК сдружения. Това е директно касаещо националната сигурност по доста повече аспекти от единствено един.

Нуждите преди всичко са за координиране на резистентен метод чрез законодателна смяна за споразумяване на вещните права на оборудванията, построени в речните корита. Паралелно с това е жизненоважно и отделяне на уравновесен метод за поддържането и действието на работещите Водноелектрическа централа В България като главен приоритет, включително и във всички национални стратегически документи. Именно поради правните неуредици на страната към този момент голям брой Водноелектрическа централа са сложени в условия да затворят. А това значи единствено едно: че техните мощности могат да бъдат сменени от стандартни източници като Топлоелектрическа централа и АЕЦ. Което доста отдалечава България от признатите правила на Зелената договорка – още веднъж.

Устойчивото развиване е огромното предизвикателство за България. Необходимите промени са в трите съществени посоки, съдържащи се в концепцията за резистентност – екология, стопанска система и обществена среда. Изискват се обилни запаси, публични старания и фокус върху практическото използване на градивни политики и решения, с цел да се премине към един по-екологичен модел. Преди всичко обаче е належащо да бъде подсигурена работата на най-евтиния и екологичен източник на сила, при отчитане на ползите на страните и при намиране на обективен метод за всички икономически субекти. В противоположен случай всички целенасочени старания по пътя на така наречен Зелен преход ще бъдат авансово обречени на крах, защото без присъединяване на гръбнака на зелената сила в националния микс, подобен на процедура е изцяло неизпълним ".

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР