Във време на изпитания отбелязваме тази година Деня на будителите

...
Във време на изпитания отбелязваме тази година Деня на будителите
Коментари Харесай

България в Деня на будителите

" Във време на тествания означаваме тази година Деня на будителите - денят на всички тези почтени българи, които през хилядолетната ни история са отдавали, отдават и в този момент сили и живота си за духовното, просветното и културното процъфтяване на нашия обичан народ и скъпата ни Родина.

Свеждаме глави пред величието на апостолското им дело и подвигът им, който и през днешния ден е залог за съхраняването и пребъдването през вековете на завещаната от нашите отци православна християнска духовна и културна еднаквост ".

С тези думи Негово Светейшество българският патриарх Неофит насочва приветствие и молитва към народа във връзка Деня на националните будители. Според патриархът, делото на българските будители не е леко и постоянно е било съпроводено с тествания, белязани с доста жертвоготовност и премеждия.

Съвременните будители, които са изправени пред нови и непознати провокации, също както своите прародители, с похвално за подражателство старание не престават святото дело на българската нематериалност и култура, просвета и просвета - в цялата богата палитра на неговото многообразие.

В този ярък и празничен ден молитвите на светата ни Българска православна черква са за всички носители на славния и непреклонен български дух - за тези, които към този момент не са измежду нас, само че и за тези, които не престават тяхното дело и отсега нататък, с цел да пребъде благочестивият ни православен народ, с цел да я има България, споделя патриарх Неофит и честити празника, и пожелава здраве на хората.

„ И през днешния ден България има своите будители. Това са свободните, смели и грамотни хора, които я водят напред. Хората, които не ни разрешават да заспим, а да отстояваме себе си всеки ден “. Това декларира вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието си във връзка Деня на националните будители.

„ Само в родния ни български език я има думата „ будител “, която събира в себе си толкоз доста – просвещение, национализъм, идеали, отдаденост на другите. Будителите написаха българската история, будителството образува българската национална еднаквост “, показва Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е безапелационна, че изискуем по-голяма поддръжка и почитание на хората, които съхраняват полезностите на българския народ, възпитават в добродетели, прозират надалеч в бъдещето.

По думите на Илияна Йотова българите са безсънен народ, който е посочил, че желае да живее по правила, в ред и правда. „ Когато това се случи, в родината ще се завърнат и тези, които живеят на открито “, показва вицепрезидентът.

В самодейността „ Будната България “, проведена от вицепрезидента Йотова във връзка Деня на националните будители, се включиха стотици наши сънародници от всички краища на света – от далечна Аржентина, Съединени американски щати, Австралия, цяла Европа, Казахстан, Киргизстан. В своите видео писма деца, младежи и възрастни споделят какво ги свързва с родината, с нейното минало и бъдеще. Чрез своите видео писма те основават облика на будната България, късчетата на която са разпръснати по целия свят.

„ Събрахме нов, доста по-богат облик на България. Българският дух, въпреки и надалеч зад граница, е жив с помощта на нашите сънародници, които с възрожденски жар като модерни будители описват прелестната приказка за България, популяризират българския език и просвета, разсънват в дребните българчета интереса към познанието за корените им “, показва Илияна Йотова.

„ Най-важното обръщение, което ни изпратиха нашите сънародници, е, че желаят да поддържат здрави връзки с родината, подготвени са дружно да работим дружно, с цел да разпространяваме българското и да развиваме България “, акцентира вицепрезидентът. Илияна Йотова е уверена, че силата, която свързва всички българи в България и по света, ще ни помогне дружно да преодолеем всички рецесии и да вървим напред.

„ Будната България “ е самобитно продължение на виртуалния конгрес „ Голи са без книги всички нации “, проведена по случай Деня на славянската книжовност и българската култура и просвета. Партньори на „ Будната България “ са Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките и Българското национално радио.

Председателят на Народното събрание - Цвета Караянчева, насочи приветствено известие във връзка Деня на националните будители, посредством страницата си във Фейсбук.

В него тя се обърна най-много към лекарите, учителите и учените, които през миналата година попадат във всички заглавия, защото точно на тяхната активност се крепи обществото ни по време на пандемията.

„ Този празник е бил основан преди съвсем 100 години, с цел да помогне на българите след понесената национална злополука. Днес, в изискванията на невиждана здравна рецесия, да отворим още веднъж сърцата си за Деня на будителите в търсене на вяра и оптимизъм “, написа Караянчева в обществените мрежи.

„ В Деня на националните будители – благодарност към всички български просветители, духовници и герои. Будителите не са единствено хора от предишното. Има ги и през днешния ден, те са тук измежду нас “. Това написа в профила си във Фейсбук министър-председателят Бойко Борисов, съобщи БГНЕС.

Според премиера, всеки един човек във времена на рецесия и зараза може да е будител. Това най-добре го демонстрират българските лекари и учители. Със своята отдаденост и всеотдайност в тази тежка и необикновена обстановка, те заслужават реверанс и признателност, споделя още министър председателят.

„ Хората на изкуството не престават да творят. Да вършат живота ни пълностоен. Българският бизнес е все по-иновативен и бързо се приспособява, колкото и мъчно да е ситуацията. В този тежък интервал приканвам всеки един да бъде на първо място виновен, да бъде будител пред себе си и обществото. Само с общи старания може да създадем по този начин, че след време идните генерации да се гордеят с нас, по този начин както ние се гордеем с нашите прародители “, написа Борисов в известието във връзка днешния Ден на националния будител.

В умозаключение Бойко Борисов споделя, че постоянно има решения, постоянно има излаз. Историята не помни тези, които не са могли да ги намерят. Историята помни достойните и тези, които не отстъпват пред провокациите. Нашите будители са тъкмо такива, заключва министър председателят.

Днес е денят на националните будители! Ден, в който показваме своята признателност и респект към основателите и пазителите на българската нематериалност, език и просвета. Прекланяме се пред делото на всички, които ни завещаха блян към познание, бодрост и национално самочувствие. Днес е и денят, в който се прекланяме пред актуалните будители, тъй като повече от всеки път имаме потребност от духовна опора ".

С тези думи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се обръща във връзка Деня на националните будители посредством известие във Facebook. Учителите, преподавателите, учените и откривателите, създателите - Вие сте нашите модерни будители! Вие сте хората, които предавате освен познание, само че и създавате бъдещето на страната ни, споделя министърът.

" Векове наред светлината на знанието озарява пътя да вървим напред и да опазим като народ своя език, жанр и Родина. Едновременно със знанието вие съхранявате живо патриотичното възприятие и възпитавате идващите генерации да се стремят към триумфи, да бъдат положителни хора, да станат идващите будители.

Благодаря на всички, че в сложната 2020 година вие показахте и продължавате да показвате безрезервност и професионализъм във време на пандемия! Вие потвърждавате, че обществото може да разчита на Вас, а на своите възпитаници давате заслужен образец за подражателство, акцентира Вълчев и прибавя: Убеден съм, че цялото ни общество, и най-много ние родителите, изпитваме възприятие на признателност и благодарност за всички старания, които полагате в грижата за образованието и възпитанието на нашите деца.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР