Във връзка със Зеления преход разговаряме с изпълнителния директор на

...
Във връзка със Зеления преход разговаряме с изпълнителния директор на
Коментари Харесай

Шефът на ТЕЦ-Бобов дол: Следваме европейските тенденции за реализиране на енергийния преход

Във връзка със Зеления преход беседваме с изпълнителния шеф на Топлоелектрическа централа Бобов дол инж. Любоир Спасов.

- Инж.Спасов, какъв е оптималният сюжет за минното дело и енергетиката в Европейски Съюз?
- Осъществяването на равномерен преход от въглища към безвъглеродна енергетика.

- Какви са трендовете в Европейски Съюз при сдруженията, които разчитат на въглищата и би трябвало да заменят главното си гориво?
- Напоследък Европейски Съюз се насочва към прекосяването към нисковъглеродна стопанска система посредством използването на газово-турбинови електроцентрали. Преходът ще се реализира посредством природен газ, а на по-късен стадий и посредством водород. Именно това е и тактиката за промяна на Топлоелектрическа централа Бобов Дол.

- Към какви горива за подмяна на въглищата сте се насочили в ТЕЦ-Бобов дол?
- Насочили сме се към произвеждане на сила от природен газ. Имаме и план за строителство на фотолтаичен парк, който след време ще ни разреши да произвеждаме сила от зелен водород. Точно, каквите са трендовете в Европейски Съюз.

В момента преглеждаме разнообразни разновидности за вложения в газови турбини, в това число и американски. За момента доста примамливи предложения имаме от концерна Дженерал Електрик, само че ще създадем избора точно. Насочили сме се като цяло към американски турбини, тъй като са най-надеждни и модерните разработки обезпечават цели 60% успеваемост.

- В Европейски Съюз се водят доста разногласия за ролята на природния газ в зеления преход. Как ще коментирате?
- Наскоро Европейска комисия предложи атомните централи и предприятията на природния газ да се признаят за зелени източници и да получат зелено финансиране. Тази самодейност безсъмнение потвърждава значимата роля на природния газ. Особено поради високите цени на електрическата сила, подбудени от това, че на този стадий зелените източници на сила се оказват постоянно неработещи в избрани обстановки. Например при огромни студове.

Мощностите на природен газ обезпечават прогнозируемо произвеждане на електрическа сила, което не е дотоколкова подвластно от метеорологичната конюнктура, както е при вятърните генератори и слънчевите централи. В тази връзка природният газ може да даде повече сигурност на производството и да балансира пазара.

- Ще обясните ли аргументите за високите цени на електрическата сила? Искате да кажете, че незадоволителните на брой зелени производители ли са повода за високите цени на електрическата сила в цяла Европа?
- Проблемът е, че възобновимите източници не са в положение да подсигуряват непрестанно и несъмнено зареждане и за това в енергийния микс е належащо да има и източници, които не се въздействат толкоз от метеорологичните условия, като Топлоелектрическа централа на природен газ и АЕЦ. Голяма част от производството в Германия, Дания, Испания идва от вятърни турбини. Липсата на вятър основава внезапно дефицит и опасности за електроенергийната система, които в последна сметка се демонстрират като ценови потрес. В момента обстановката е такава, че когато настъпи огромен мраз, няма вятър и слънце, а потреблението е голямо, избавление идва основно от въглищните мощности.

Друга важнна причина за високите цени на електрическата сила е и повишаването на въглеродните излъчвания, които също са свързани с амбициозните цели на Европейски Съюз за понижаване на нездравословното влияние върху околната среда.

Единственият метод за ускорение на прехода към чиста сила е потреблението на фосилни горива да стане прекомерно скъпо, което е и ролята на въглеродните излъчвания.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР