Във връзка със засиления медиен интерес, пресцентърът на Прокуратурата на

...
Във връзка със засиления медиен интерес, пресцентърът на Прокуратурата на
Коментари Харесай

Черно на бяло: Ето обстоятелството, което е наложило Каролев да бъде арестуван ДОКУМЕНТ

Във връзка със засиления медиен интерес, пресцентърът на Прокуратурата на Република България изнесе спомагателна информация към ареста на икономиста Владимир Каролев през вчерашния ден.

Както медията ни осведоми, в 11:15 часа икономистът беше освободен от ареста на Второ районно в Благоевград . Веднага по-късно той бе конвоиран към столицата.

Ето какво гласи известието на държавното обвиняване:

На 24.03.2020 година Софийска районна прокуратура се е самосезирала във връзка изявления в обществената мрежа, от които е видно, че жител на столицата е подхванал пътешестване до друга област, без то да има характера на наложително такова и явяващо се нарушаване на заповед РД-01-143/20.03.2020 година на министъра на опазването на здравето.

Тя е издадена по отношение на въведеното с решение на Народното събрание в страната изключително състояние за ограничение разпространяването на коронавирусната зараза.

В тази връзка прокурор от СРП е образувал досъдебно произвеждане и e упълномощил на Столичната дирекция на вътрешните работи да се откри дали и каква декларация е показало лицето, както и по какъв начин е обосновало пред полицейските чиновници от съответния контролно-пропусквателен пункт, през който е минал, нуждата от излизане от София-град и пребиваването в Благоевградска област.

По този мотив на 24.03.2020 година е изработен опит за приканване на лицето от известните адреси на територията на гр. София, на които същото не е намерено.

Служител на Столична дирекция на вътрешните работи е осъществил връзка посредством мобилен телефон с лицето, като при извършения диалог е открито, че същото се намира на територията на гр. Разлог и изрично отхвърля да се яви пред органите на Министерство на вътрешните работи. Това събитие е наложило жителят да бъде арестуван за период от 24 часа.

В хода на следствието е открито, че лицето собственоръчно е подписало декларация, с която се командирова в хотелски комплекс, находящ се в гр. Разлог, с „ цел консервиране на хотела и комплекса, обезпечаване на защита, помощ на чиновниците “.

Установено е, че хотелският комплекс има настоящ шеф, което изключва хипотезата за необходимост на пътуването, подхванато от лицето.

Видно от изявления в обществената мрежа, същото е нарушило собственоръчно заявените условия, напуснало е хотелският комплекс и демонстративно е показало неуважение на откритите правила и ограничения, издадени срещу разпространяването на заразна болест.

Деянието е осъществено, макар че лицето с подписаната от него декларация е било осведомено, че носи наказателна отговорност по член 355, алинея 2 от Наказателен кодекс за нарушение на разпоредба, правила или ограничения, издадени срещу разпространяването на заразна болест.

Софийска районна прокуратура намира за належащо да обърне внимание, че дейностите по нарушение на противоепидемични ограничения са осъществени от Вл.К. - обществена персона, някогашен столичен общински консултант, и като подобен следва да бъде виновен освен към околните си, само че и към обществото, давайки образец за съблюдаване на предписанията и рекомендациите на здравните управляващи.

Още по-укоримо е събитието, че посредством обществената мрежа Вл.К. целеустремено е подхванал дейности, с цел да направи обществено притежание метода, по който е напуснал столицата, жестоко пренебрегвайки откритите правила за попречване разпространяването на новия ковид COVID-19.

Софийска районна прокуратура заявява готовността си да реагира и отсега нататък на всеки станал ѝ прочут случай на осъществено закононарушение от общ темперамент, включително и на зачестилите в последните дни действия, свързани с безотговорното отношение и явното отвращение на обособени жители да съблюдават въведените в страната ограничавания и ограничения, в изискванията на изключителното състояние, в което страната се намира.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР