Във връзка със заседанието на Министерския съвет, проведено на 19

...
Във връзка със заседанието на Министерския съвет, проведено на 19
Коментари Харесай

МС: Не се опитваме да лишим българи от избирателните им права

" Във връзка със съвещанието на Министерския съвет, извършено на 19 май 2021 година, на което беше признато решение за подготовката и произвеждането на идните парламентарни избори на 11 юли, прецизираме, че по никакъв метод в границите на извършената полемика не е предлагано ограничение правото на глас на българските жители, които обитават непрекъснато в чужбина и не заплащат своите налози и осигуровки в България. " Това показват от служебното държавно управление в известие до медиите.

В хода на държавното съвещание членовете на кабинета разискаха казуса за съществуването на „ мъртви души “ в изборните описи и нуждата да се стартира работа по разрешаването му, в това число посредством промени в нормативната уредба. Категорично не е обсъждан вид за ограничение конституционното право на всеки български жител на глас, без значение дали непрекъснатото му престояване е в страната или в чужбина, прецизират от кабинета.

Основният приоритет в работата на служебното държавно управление е организирането и провеждането на свободни, почтени и демократични избори при прецизно съблюдаване на законовите разпореждания, се споделя още в известието.

Повод за разяснението стана интерпретация на стенограма от държавното съвещание на 19 май. Думи финансовия министър Асен Василев бяха разтълкувани като предложение да се лишат от право на глас българите зад граница. Появиха се и медийни изявления по тематиката.

" Може би предвид на това, че в Национална агенция за приходите има масиви с хора, които са заявили, че са с трайно престояване в чужбина, е добре тези хора да бъдат извадени от описите. Някаква работна група да се случи и не знам сътрудниците от Министерство на вътрешните работи дали могат да подадат лист на хора с настоящи персонални документи – било паспорти, било персонални карти, с цел да може хора без български персонални документи няма по какъв начин да гласоподават, тъй че в действителност описите да бъдат кросчекнати с тези два налични масиви от държавните институции, с цел да бъдат в допълнение изчистени от мъртви души ", показва Василев.

От Министерството на финансите също уточняват, че в това изявление няма желание за ограничение на конституционните права на жителите, а се слагат на разискване два съответни въпроса:

Как може български жители, които не имат годни български документи за идентичност – персонална карта, интернационален паспорт и други да упражнят правото си на глас? И, в случай че не може, би трябвало ли те да попадат в изборните описи в България?

Да се обмисли дали български жители, които публично са заявили, че имат непрекъснат адрес в чужбина, да се извадят от изборните описи по адрес на местоживеене в България, като в това време запазят правото си да гласоподават в чужбина или в България по досегашния ред за гласоподаване по сегашен адрес?
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР