Във връзка със заповед на министъра на околната среда и

...
Във връзка със заповед на министъра на околната среда и
Коментари Харесай

РИОСВ-Враца определи допустимите за събиране количества билки

Във връзка със заповед на министъра на околната среда и водите за установяване на допустимите за събиране количества билки (кг изсъхнало тегло) от естествените залежи отвън територията на националните паркове през 2020 година Регионална инспекция за опазване на околната среда - Враца разпредели квотите от лечебни растения под специфичен режим на запазване и прилагане.
В заповедта са определенидопустимите за събиране количества билки от 11 типа лечебни растения от естествени залежи отвън територията на националните паркове – лечебна иглика, червен божур, лазаркиня, бясно биле, лютива тлъстига, кисел бодил, лековит ранилист, шапиче, решетка безстъблена, бял пелин (катраника) и зърнастец елшовиден.
За територията на област Враца са отпуснати и разпределени 500 кг цвят червен божур, 500 кг цвят лечебна иглика, 800 кг филиз лековит ранилист и 100 кг филиз шапиче, сред трима билкозаготвители на територията на региона, които са подали заявки в период до 31 декември 2019 година
Специалният режим на запазване и прилагане се ползва за типове, чиито запаси демонстрират трайна наклонност за понижаване и съществува опасност за естественото им разпространяване в природата. Съсзаповедта на министъра на околната среда и водите през 2020 година се не разрешава събирането на 24 типа лечебни растения от естествените им залежи в цялата страна, измежду които лечебна дилянка (валериана), остър залист, мечо грозде, бял риган, бял оман, момина сълза, лечебна ружа, изтравниче и други И през тази година мурсалският чай, именуван още пирински или алиботушки чай,е неразрешен за бране даже за персонални потребности на територията на цялата страна.
На територията на Врачанска област е неразрешено да се събира червен божур от находищата, намиращи се в предпазените местности „ Тепето “ в землището на Криводол и „ Коритата “ в землището на село Софрониево, общ. Мизия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР