Във връзка със зачестилите закъснения на полети министърът на транспорта,

...
Във връзка със зачестилите закъснения на полети министърът на транспорта,
Коментари Харесай

Започна проверка за спазването на правата на пътниците при отмяна или закъснение на полет

Във връзка със зачестилите закъснения на полети министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков е разпоредил на Главна дирекция ”Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГД ГВА) да стартира инспекции на въздушните превозвачи, опериращи от и до България, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

Инспекторите на Групово дело Г”Гражданска въздухоплавателна администрация” ще наблюдават за спазването на европейското законодателство, за основаването на общи правила за обезщетяване и помощ на пасажерите, при отхвърлен достъп до борда на самолета, анулация на полет или огромно забавяне.

От превозвачите се изисква да дават информация за аргументите за закъсненията или анулацията на полетите.

При обмисляне на пътешестване е значимо да се знаете, че нискотарифните авиопревозвачи не оферират свързващи полети нито по личните си направления, нито взаимно с други самолетни компании.

При проблем или усложнение със системата на въздушния транспортьор по време на резервация или онлайн регистрация за полет, би трябвало да се свържете с самолетната компания чрез нейния Кол център.

Честа причина за пропускане на свързващ полет е дребното време за трансфер. Големите трансферни летища в Европа като Франкфурт, Мюнхен, Виена, Париж, Амстердам, Лондон дават детайлна информация за този стадий от пътуването. Препоръчително е да се запознаете с нужното минимално време за трансфер на съответното летище и деликатно да планирате времето сред полетите.

Разходите, направени от пасажера при положение на просрочен или анулиран полет, се потвърждават посредством показване на платежни документи за тях (касови бележки, фактури и т.н.).

Съгласно Решението на Европейския съд от 19 ноември 2009 година и от 23 октомври 2012 година при положение, че пристигате в крайния пункт от маршрута по билета Ви със забавяне повече от 3 часа и в случай че въздушният транспортьор не може да потвърди, че това забавяне е породено от изключителни условия, то тогава имате право на обезщетение. Размерът му зависи от дистанцията на полета, както следва: за къси дистанции - 250 евро на пасажер, за междинни дистанции - 400 евро на пасажер, за дълги дистанции - 600 евро на пасажер.

В случай, че полетът е просрочен съгласно определенията за просрочен полет, то тогава въздушният транспортьор е задължен да Ви даде съответните грижи. Трябва да даде храна, питиета съгласно времето за изчакване, достъп до телефон, компютър, факс, хотел, когато е належащо и трансфер сред летището и хотела. В допълнение, в случай че закъснението е над 5 часа и решите да пътувате имате право на връщане на цялостната стойност на билета, или възобновяване на частта или частите от полета, които не са били осъществени.

При пораждане на изключителни обстановки или проблеми по време на пътешестване, пасажерите следва да се обръщат за информация към представителя на превозвача на летището, или към бюрото за информация на съответното летище, където е зародил казусът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР