Във връзка със зачестилите атаки срещу независими медии от страна

...
Във връзка със зачестилите атаки срещу независими медии от страна
Коментари Харесай

Републиканци за България: Осъждаме поредния опит за политически натиск върху медиите

Във връзка със зачестилите офанзиви против самостоятелни медии от страна на политически субекти, както и в подтекста на последния отчет на Европейската комисия за положението на плурализма в страната, ние от Политическа партия „ Републиканци за България “ остро осъждаме следващото посягане върху свободната и самостоятелна публицистика в България.

След като месеци наред министър председателят и някои от неговите най-верни почитатели назовават една от най-авторитетните български медии „ Божков ТВ “, през днешния ден напълно разумно сходно неуважително държание показва и скритият съдружен сътрудник на властта – Движение за права и свободи. Движението за права и свободи си разреши да наруши правото на самостоятелна публицистична политика на БТВ като даде упътвания за метода, по който би трябвало да бъдат отразявани новините.

Повод за следващата политическа офанзива върху свободата на медиите стана несъзнателно позволен лапсус от журналиста Канна Рачева по време онлайн включване. Истеричната реакция на тайния съдружен сътрудник на властта буди неразбиране заради обстоятелството, че грешката е явно техническа и незначителна. Считаме, че обществото осъзнава, че оставката на почетния ръководител на Движение за права и свободи няма да бъде „ призната “ от Висшия правосъден съвет.



Може би нервността на Движението за права и свободи се корени във обстоятелството, че главните рецензии на Европейска комисия към България са ориентирани точно към доминирания от тях медиен бранш. 111-то ни място по медийна независимост се дължи на сходни политически интервенции. Такива дейности водят до автоцензура и заглушаване на сериозните гласове в българските медии, както и до утежняване на качеството на демократичния развой.

Призоваваме всички политически субекти в страната да се държат отговорно и почтително във връзка с медиите и работещите в тях експерти, тъй като свободата на словото и качествената публицистика са съществена полезност за всяко европейско и демократично общество.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР