Във връзка със стартиращата предизборна кампания за избор на народни

...
Във връзка със стартиращата предизборна кампания за избор на народни
Коментари Харесай

ДАЗД: Да съхраним децата по време на предизборната кампания

Във връзка със започващата предизборна акция за избор на народни представители в 50-то Обикновено национално заседание на Република България и членове на Европейския парламент, Държавната организация за протекция на детето още веднъж моли към водачите на партии, всички останали участници в нея, и към цялото ни общество да съхраним децата и да не ги въвличаме в политическа пропаганда, оповестяват от Агенцията в писмо до медиите и не престават:

Безспорна е първостепенната отговорност на родителите за развъждането и развиването на детето и висшите му ползи са тяхна съществена грижа, само че задължението да не се позволява въвличането на деца в политически действия в хода на предизборната акция, които са неприсъщи за тях, е споделена.

„ Правата на децата са ясно регламентирани в редица документи, само че единствено всички дружно можем да подсигуряваме тяхното съблюдаване. Убедена съм, че постоянно и без предумисъл в дейностите, в старанието си да бъдем най-убедителни в отбраната на тезите си, е евентуално да забравим, че най-уязвими, най-податливи и най-невинни, са точно децата ни. Най-висшата ни цел би трябвало да е тяхната отбрана от всяко деяние и въздействие, които могат да ги застрашат по някакъв метод. Вярвам, че всеки човек ще се съгласи с това, тъй като единствено дружно може да съхраним децата си “, разяснява доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД.

В Закона за протекция на детето е посочено, че всяко дете има право на протекция против замесване в действия, неподходящи за неговото физическо, психическо, нравствено и просветително развиване, както и на протекция против замесване в политически, религиозни и синдикални действия. В Закона за предучилищното и учебното обучение е написана аналогична възбрана: „ Светското обучение не позволява налагането на учениците на идеологически и/или религиозни доктрини ”. Също по този начин, според Изборния кодекс не се позволява предизборна пропаганда в държавни и общински институции, институции, в това число просветителни и детски заведения.

Ограниченията за включване в политически действия на деца са заложени и в Закона за политическите партии, съгласно който политическите партии не могат да основават детско-юношески структури, сплотяващи лица под 18-годишна възраст. Тази възбрана е въведена точно за отбрана на ползите на детето. В Конституцията на Република България е регламентирано, че политическите цели и политическите действия са присъщи единствено на политическите партии.

Оценявайки високо професионализма на българските медии, молим и към техните представители за сензитивност при отразяването на събития с присъединяване на деца. Това се отнася и за децата на публични и политически фигури, които постоянно са обект на засилен интерес в медиите и обществените мрежи, изключително по време на предизборна акция, написа в позицията на ДАЗД, като приключват: „ Нека бъдем виновни и съхраним децата! “.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР