Във връзка със спекулативните твърдения в социалните мрежи за незаконно

...
Във връзка със спекулативните твърдения в социалните мрежи за незаконно
Коментари Харесай

1733 деца са спасени от изоставяне през 2018 г.

Във връзка със спекулативните изказвания в обществените мрежи за „ нелегално отнети деца “ Министерството на труда и обществената политика показва следната позиция:

Основният приоритет в работата на обществените служащи е децата да се отглеждат от своите майки и татковци. В тази връзка се реализират редица действия за поддръжка на фамилиите и повишение на родителския потенциал посредством обезпечаването на подобаващи обществени услуги, оказване на финансова поддръжка и други Показателен образец в това отношение е активността на обществените служащи по предварителна защита на изоставянето. Благодарение на техните старания през 2018 година 1733 деца са останали да живеят в своето родно семейство.

Извеждането на дете от биологичното семейство е последна краткотрайна мярка за протекция, която се базира на точно изследване и оценка на съответния сигнал за дете в риск и се удостоверява със правосъдно решение. Поради това изрично възразяваме против разпространяването на манипулативни информации за „ нелегално лишаване на деца “. Подобни изказвания са лишени от всякакво съображение и могат да бъдат избрани само като подправени вести.

Извеждането на дете от биологичното семейство като мярка за протекция се подхваща постоянно след обширно изследване и привършване на всички благоприятни условия за протекция в фамилията или в разширения фамилен кръг. През 2018 година 731 деца са били настанени в семейство на родственици и близки.

Изключение вършат само случаите, когато при разнообразни аргументи се постанова незабавното извеждане на детето. При тях основната цел е връщането на детето в родното семейство. Работата в тази посока включва всички действия за поддръжка на фамилията, с цел да се подсигурява най-хубава среда за развъждане на детето. През 2018 година обществените служащи са работили по 1235 случая за реинтеграция на деца в фамилията. В 495 от тях децата са се върнали при своите родители. По доста от останалите случаи работата продължава и през актуалната година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР