Във връзка със смъртта на 6-годишната Мария от ИСУЛ изпратиха

...
Във връзка със смъртта на 6-годишната Мария от ИСУЛ изпратиха
Коментари Харесай

ИСУЛ опровергава Здравната каса по случая Мими и има документи

Във връзка със гибелта на 6-годишната Мария от ИСУЛ изпратиха позиция до медиите, в която опровергават НЗОК за забавените документи.

По думите им без значение от тежкото вродено положение на детето, то е диагностицирано в точния момент и е лекувано по най-хубавите стандарти и с най-хубавите лекарства. В резултат на това е реализирана ремисия от над две години. Настъпилият рецидив преди към два месеца е наложил ново, интензивно лекуване, още веднъж съобразено с интернационалните стандарти.

По отношение на детайлите за финансовото застраховане на лекуването, непокривано от НЗОК от болничното заведение означават, че за тези повече от две години от родителите не са взети никакви средства за лекуване, нито е предявявано искане за такова.

От ИСУЛ акцентират още, че полемиката към фактура, цени, дарителски сметки за лекуване, дати на внасяне на документи и прочие засягат усложнената процедура за покриване на лекуването отвън листата за реимбурсирани лекарства на НЗОК. По думите им тя основава напрежение и опасения освен измежду околните и обществеността, само че и отделя запас от времето на не многото лекари, които работят с една от най-тежките патологии - онкологичните болести при деца.

В тази връзка те акцентират, че не са съгласни с изказванията на НЗОК и имат доказателства на документи за това.

Затова от ИСУЛ оферират среща с управлението на НЗОК и управлението на Изпълнителна организация " Медицински контрол " за изясняване на казуса, както и за премахване на бъдещи вероятни недоразумения.

Припомняме, че на през вчерашния ден стана ясно, че 2 месеца НЗОК бави медикаменти за онкоболно дете. За проблеми след прекосяването на Фонда за лекуване на деца към НЗОК оповестиха от пациентски организации " Заедно с теб ".

Детето е било болно от левкемия и се лекувало в столичната болница " Исул ", след това детето умряло.

По мотив гибелта на 6-годишното момиченце ръководителят на пациентски организации " Заедно с теб " Пенка Георгиева съобщи, че НЗОК два месеца не е отпуснала медикаменти и не е показала свое мнение.

По думите ѝ НЗОК няма нужния потенциал да работи като Фонда за лекуване на деца.

В позицията си до медиите от здравната каса обявиха, че унивеситетската болница " Царица Йоанна - ИСУЛ " е забавила документите на 6-годишната Мария. От НЗОВ приканиха да не се изнася погрешна информация, тъй като това не било в интерес на пациентите.

Смъртта на 6-годишното момиченце стана мотив за разгорещена полемика и в Народното събрание. Депутатите се скараха, а от Българска социалистическа партия желаеха чуване на шефовете на НЗОК и " Медицински контрол ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР