Във връзка със случая с пострадалата в Пирин туристка, за

...
Във връзка със случая с пострадалата в Пирин туристка, за
Коментари Харесай

Без спасителен хеликоптер изпускаме златния час

Във връзка със случая с потърпевшата в Пирин туристка, за която News.bg към този момент писа, получихме спомагателна информация на публицистичната поща от ПСС на БЧК и се свързахме с тях, написа news.bg.

``
реклама

" Според мен са нужни от 4 до 6 избавителни хеликоптера в България, първоначално. Мисълта ми за тяхното потребление не е единствено при планински избавителни интервенции, а при, да речем, тежка злополука, при която бързото превозване е от жизненоважен аспект ", показа Емил Нешев, началник на ПСС на БЧК пред News.bg.

Разговаряхме с ръководителя на ПСС на БЧК господин Емил Нешев по отношение на въздушното избавяне в България. Г-н Нешев акцентира, че въпросът е от извънредно значение, защото при такива акции и освен при тях, правилото на " златния час " е най - съществено потвърдено (ако в границите на час от случая се реализира превоз до лечебно заведение, вероятността за оцеляване е най-голяма). 

На въпрос на News.bg за съществуването на въздушното избавяне в България, господин Нешев отговори, че до преди няколко месеца сме имали един избавителен хеликоптер, само че той е продаден. " Сега, при избавителна акция или при тежък пътен случай, няма избавителен хеликоптер, на който да се разчита. Трябва да се желае поръчка от Министерство на защитата или Министерство на здравеопазването, което, първо, лишава доста време, второ, един боен хеликоптер е доста по - сложен за повдигане от избавителен подобен. ".

ПСС на БЧК споделят още за случая с потърпевшата жена. В 17:25 ч. на 16 септември 2019 година при дежурния в база " Банско " на Планинската избавителна работа (ПСС) при БЧК е получен сигнал за потърпевша жена, паднала по североизточния скат на връх Джангал. Информацията е подадена от горски чиновник, инцидентно станал очевидец на случая и оповестява за тежки контузии.

Веднага стартира избавителна акция, като се взима решение да се търси помощта на хеликоптер. От база " Банско " потегля първата група наземен екип от 8 спасители, а от Централния денонощен пост на ПСС стартира връзка с Министерството на защитата (МО) и Министерството на вътрешните работи (МВР) за повдигане на хеликоптер за бърза евакуация на потърпевшата. За страдание, сложната процедура и късото време, оставащо до края на светлата част на денонощието, не разрешиха излитането на хеликоптера.

При постигане до потърпевшата в 20:20 ч. са открити черепно-мозъчна контузия, тежки фрактури на долните крака, таз и на горен крак. След оказване на нужната долекарска помощ и последващото мъчно, поради щадящия режим превозване, в 2:00 ч. сутринта на 17 септември, потърпевшата е предадена на екип на Спешна здравна помощ - Разлог.

ПСС при БЧК изрича признателност на всички планински спасители, взели присъединяване в акцията, които със своя професионализъм и себеотдаване способстваха за сполучливия завършек на задачата, както и на представителите на Министерство на вътрешните работи и МО за готовността им да оказват помощ в тази сложна и рискова акция.

ПСС още веднъж приканва виновните институции да се включат в решаването на казуса с въздушно избавяне в България. Единствено този тип превоз може да даде късмет за бърза и съответна незабавна здравна помощ на тежко потърпевши в труднодостъпни и отдалечени местности.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР