Във връзка със създалата се ситуация и притесненията по отношение

...
Във връзка със създалата се ситуация и притесненията по отношение
Коментари Харесай

Българските студенти от Ухан не са заразени с коронавирус

Във връзка със създалата се обстановка и терзанията по повод разпространяването на новия ковид взех решение персонално да се срещна с организацията и координацията сред държавните органи, които имат отговорности по повод запазване здравето на жителите, идващи на територията на България “. Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев на брифинг на Летище София, където на представителите на медиите бяха демонстрирани както работата на здравните, граничните и летищните управляващи, по този начин и механизмът на действие на термокамерния надзор.

Здравният министър уточни, че организацията е извънредно добра – на терен, на двата терминала на Летище София, работят минимум 10 представители на здравните управляващи, както и съответните екипи на Главна дирекция „ Гранична полиция “ към Министерство на вътрешните работи, летищните управляващи и Агенция „ Митници “. Между тях има основана нужната съгласуваност и всяка една от тези институции знае по кое време да се намеси в пропускателния развой на летището.

Всички пасажери минават през термокамерен надзор, който дефинира точната температура на всеки един. Ако температурата е над 37℃, пасажерът бива отведен в изолирана стая, където попълня анкетен лист. Определя се неговото здравословно положение – къде е обитавал, дали има болки, усеща ли неразположение и други. Предоставя му се листовка, в която е разказано какви по-нататъшни дейности следва да бъдат подхванати. Хората с температура се извеждат през обособен излаз, откъдето ги поема хигиеничен автомобил с медицински екип. На база организацията, която е основана с Военномедицинска академия-София, УМБАЛ „ Св. Марина “ във Варна и УМБАЛ Бургас, лица с вероятно заболяване се привеждат в инфекциозната конструкция на съответното лечебно заведение. Взети са нужните ограничения да не се разрешава контакт на евентуалните инфектирани с останалите жители, изясни министър Ананиев пред представителите на медиите.

Като полети, към които управляващите подхождат с изключително внимание, здравният министър уточни идващите от Истанбул, Москва и Доха. По думите му единствено в границите на вчерашния ден от тези дестинации са пристигнали няколко десетки жители от разнообразни страни и всички те са подложени на термометричен надзор. „ Само при един човек от шестима души, пристигнали в България от Китай и кацнали във Варна, е открито леко покачване на телесната температура – 37.1℃. Въпреки ниската температура това ни даде съображение да го изолираме и да бъде подложен под особено наблюдаване в УМБАЛ „ Св. Марина “, уточни здравният министър.

Министър Ананиев разяснява и резултатите от проучванията на двамата студенти, пристигнали през вчерашния ден от Ухан и сложени под карантина във ВМА: „ Още нощес бяха направени тестванията за носителство на новия ковид. Резултатите са негативни, не са регистрирани нараснала температура или затруднения, само че ще останат под карантина в продължение на 14 дни. След най-острия интервал от 6-7 дни лекарите ще създадат повторни проучвания, с цел да сме сигурни “.

В рамките на брифинга здравният министър изясни още, че на Терминал 1 на Летище София термокамера към този момент е инсталирана, като сега текат последните проби на софтуера и през днешния ден тя ще проработи. До петък ще бъдат получени още три термокамери – за летищата във Варна и Бургас и една аварийна за летището в София. До тогава термометричният надзор се реализира посредством мобилна инсталация.

По отношение влизането в България по море министърът разяснява: „ В момента съществува правилник шест държавни служби да ревизират акостиращите кораби, техните екипажи и пасажери. До в този момент здравният надзор беше последната институция, която се качваше на ръб. Сега, след измененията, които направихме, първо ще влизат нашите органи, с цел да открият здравния статус на екипажите и пасажерите, а едвам по-късно ще влизат останалите служби “.

В изказването си Кирил Ананиев уточни, че през актуалната седмица следва съвещание на Съвет на министрите на опазването на здравето в Брюксел, в границите на което ще бъдат разисквани общоевропейските здравни ограничения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР