Във връзка със съобщение на прокуратурата за разбита организирана престъпна

...
Във връзка със съобщение на прокуратурата за разбита организирана престъпна
Коментари Харесай

МВР с уточнение след информация, изнесена от Спецпрокуратурата на 2 април

Във връзка със известие на прокуратурата за разрушена проведена незаконна група за незаконни мигранти, в което се твърди, че е публикувана погрешна и манипулативна информация, Министерство на вътрешните работи прецизира:

Действията на чиновниците от Дирекция " Вътрешна сигурност “ /ДВС/  – Министерство на вътрешните работи се основават на постъпило разпореждане от прокурор при Специализираната прокуратура /СП/ за възлагане на ОИМ и ПСД по наказателното произвеждане. Отделно в ДВС-МВР е получено писмо с №.../2022 година по разказа на Специализираната прокуратура за установяване на чиновник, който да участва на координационна среща сред всички структури, участващи в интервенцията, в постройката на СП. Поводът са плануваните взаимни дейности. В ДВС-МВР е открита съпричастност на чиновник на Министерство на вътрешните работи. С цел изцяло откриване и документиране на незаконната активност е направен проект, координиран с наблюдаващия прокурор от СП.

В известието на органа, осъществяващ контрол по правда, оповестено на формалния уебсайт на Прокуратурата се сочи, че по време на реализацията не е арестуван чиновник на Министерство на вътрешните работи.

Цитат от известието на прокуратурата:

" Категорично не дава отговор на истината изнесеното в някои от изявленията, че служител на реда – чиновник на жандармерията, е бил задържан по досъдебното произвеждане. “

Фактите:     

В хода на интервенцията на съображение чл.72, ал 1, т. 1от ЗМВР със заповед №…/01.04.2022 г.  е арестуван за период до 24 часа чиновник от ЗЖУ – София при Групово дело " ЖСОБТ “ от чиновници на Дирекция " Вътрешна сигурност “ /ДВС/. Със служителя е извършена сказка в постройката само че ГДБОП, а в следствие и разпит в качеството му на очевидец. Заповедта за задържането е известна на наблюдаващия прокурор.

В реалност, след координиране с водещ следовател от Следствен отдел към окръжна прокуратура при СП, служителят на Министерство на вътрешните работи е освободен и по отношение на него не са прилагани други ограничения за неотклонение.

В известието на прокуратурата се твърди, че има приключване на информация от " силова конструкция отвън ДАНС “ и това е повода да не бъде арестуван водачът на незаконната група. Прокуратурата твърди, че създаването е формирана от ДАНС.

Законодателят е планувал, че прокурорът  упражнява надзор за законосъобразното протичане на следствието, неговото управление за привличане към наказателна отговорност на лица, за които в хода на следствието са събрани задоволително данни за осъществено закононарушение.

Възниква въпросът, за какво 4 години Прокуратурата не събра доказателства и не разкри кой изнася информация. Риторичен въпрос, имайки поради, че това е едно от делата, за които Министерство на вътрешните работи е уведомило Инспектората на Висш съдебен съвет за голословно закъснение от страна на прокуратурата.

Прави усещане, че за следващ път, когато Министерство на вътрешните работи извършва законовите си отговорности да осведоми обществото за резултатите от своята работа, прокуратурата приема това като офанзива към нейната самостоятелност. В същото време, за следващ път ставаме очевидци по какъв начин органът, който би трябвало да упражнява контрол по правда, в публични известия или позиции изнася погрешни изказвания и обстоятелства.

Министерство на вътрешните работи се надява, че публикуването на погрешна информация е непредумишлено от страна на прокуратурата и го отдава на нейната натовареност в битката с престъпността или недобра съгласуваност сред обособените й структури.

Министерство на вътрешните работи приканва представителите на медиите да публикуват вярна и тествана информация, отразяващи всички гледни точки даже и когато тя е обявена от формален орган.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР