Във връзка със самолета на българска авиокомпания, който се е

...
Във връзка със самолета на българска авиокомпания, който се е
Коментари Харесай

Проверяват Гранична полиция заради случая на летище София


Във връзка със самолета на българска самолетна компания, който се е приземил в следобедните часове на 20 март на летище София и пасажерите не са били тествани от чиновници на "Гранична полиция ", министърът на вътрешните работи Валентин Радев е издал заповед за осъществяване на вътрешна инспекция по случая. Това стана ясно на брифинг с публицисти в Благоевград, където министър Радев взе участие в среща с представители на локалната власт от региона.
"Този случай ме тормози. И в "Гранична полиция " на летището имаше и различен случай. Назначена беше инспекция. Лично ще ревизира за резултатите и дали има осъдени по веригата. Тогава не ставаше дума за аероплан, а за пропускане единствено на един жители. Сега разбирам, че целият аероплан не е бил тестван. Разпоредил съм незабавно инспекция, очаквам резултатите. Ще забележим кой е отговорен, тъй като това е притеснително. Обяснявам си го с пропуски в работата на тези хора, които са там. Всичко ще се наблюдава. Камери, очевидци ", сподели министър Валентин Радев.
На въпрос, в случай че шефът на "Гранична полиция " си подаде оставка, министър Радев бе сбит: "Ще си помисля! " и добави: "Аз доста внимавам за фрагментите в Министерство на вътрешните работи. Трудно набираме качествени хора, мъчно се избавям аз като министър от хора, които са работили в системата. Дори да ми предложат някой за уволняване, ревизирам дали би трябвало да го уволня или не ". "Трябва да бъдем доста деликатни. Всички ни хвалят извън, че пазим доста добре границата. Това е най-добре защитаваната сухопътна граница на Европейския съюз. И всички го споделят това. Казват го и представителите на ФРОНТЕКС, организацията която дружно с нашите хора е по границите. И на този декор се случва нещо сходно. Ние сме под лупа. ", добави министърът. По мотив извършената работна среща с представители на локалната власт в област Благоевград министър Валентин Радев акцентира, че на тази стадий няма по какъв начин да бъде повишен броят на полицейските чиновници по места - "Работа на професионалното управление е да ми предложат къде да бъдат увеличени или понижени бройките. Имаме стеснен състав - 49 838 служители на реда. Следващата сряда ще получим нови коли, които ще бъдат за "Гранична полиция ".
"На въпрос дали кметовете могат да носят оръжие, споделих, че не може да им раздадем оръжие. В България има 320 000 дула, т.е. хора, които имат оръжие. Задача на кметовете е да имат добра връзка с регионалните дирекции, те идват и ползват закона. Може да се направи метаморфоза на локално равнище, в област Благоевград полицейските чиновници са 880 и шефът на полицията може да реалокира чиновници според от това, къде натискът на престъпността е по-голям. Повече камери, повече наблюдаване и съгласуваност на локалната власт с полицейските представители ", съобщи министър Радев.
"Не съм срещу частните охранителни компании. С актуализацията на закона за Министерство на вътрешните работи, който аз внесох през юни предходната година споделих - Не променяме никакви правила. Само подобряваме съществуващия закон дружно и в разговор с Неправителствени организации и представители на частния охраняем бизнес. Техните компании имат близо 200 000 чиновници. Има единствено една дума в закона, която и основният прокурор, и президентът видяха - "урбанизирани територии " и дадоха закона на Конституционния съд. Ако Конституционният съд каже без тях, махаме ги, само че всичко останало е в възстановяване на реда за всички страни - за служителите на реда и за охранителите, за всички които вземат участие във веригата ", акцентира министър Радев.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР