Във връзка с внушенията, направени от екипа на Продължаваме промяната“

...
Във връзка с внушенията, направени от екипа на Продължаваме промяната“
Коментари Харесай

Позиция на кмета на Смолян

Във връзка с внушенията, направени от екипа на „ Продължаваме промяната “ по отношение на чистотата в града и непозволената констатация, че „ към днешна дата Смолян се подрежда измежду едни от най-мръсните обитаеми места в страната “ и настояванията на народния представител, господин Михал Камбарев за достъп до социална информация, показвам следната позиция:
1. Към дата 10.05.2022 година в деловодството на Община Смолян има заведени 2 претенции за достъп до социална информация, касаещи чистотата на територията на град Смолян;

2. По заявление с вх. № ДЛ002778/08.04.2022 година, за достъп до социална информация от народния представител от „ Продължаваме промяната “ господин Михал Камбарев, са предоставени отчетни документи /фактури, графици, месечни и моментни протоколи и др./ за посочения от него интервал. Видно от документите при установено несъблюдение или некачествено осъществяване на предоставените действия, на компанията реализатор са наложени наказания според подписания контракт.
Освен главните действия /метене и уборка/, компанията с която имаме подписан контракт прави и събиране на насъбрания пясък, като по централните градски елементи стартира още през месец февруари с покачването на дневните температури, само че заради нов снеговалеж в интервала от 01.03 до 10.03.2022 година се наложи ново опесъчаване на към този момент почистените улици. Веднага след възстановяване на метеорологичните условия стартира почистването, като до 15.04.2022г. е осъществено събиране на пясъка по улиците: бул. България; ул. Хан Аспарух, ул. Хан Пресиян, ул. Бузлуджа, ул. Евридика, ул. Д. Петров, ул. Родопи от EVN до Лукойл /останалата част е Републиканска пътна мрежа/, ул. К. Аврамиков, ул. Капитан Петко челник, ул. Средногорец, ул. Карлък, ул. Момина канара, ул. Перелик, ул. К. Фичето, ул. Беклийца, ул. Деспот Слав, ул. Момчил левент, ул. Пазарска, ул. Станевска, ул. Младост, ул. Белия камък, пътен възел АРЗ, ул. П. Р. Славейков, ул. Д. Благоев до Спортна зала /останалата част е републиканска пътна мрежа/. Извършено е и миене на част от почистените улици, като миенето продължава и по останалите улици.
В интервала след 18.04.2022г. до 30.04.2022г., е осъществено събиране на пясък и разчистване на ул. Спартак, ул. Спортна, ул. Заменхоф, ул. Студентска, ул. К. Шишманов, ул. Гр. челник, ул. К. Иречек, ул. Възраждане, ул. Кокиче, ул. Хр. Смирненски, ул. Ат. Беров, ул. Гео Милев, ул. Бр. Шукеров. В момента продължава почистването и събирането на пясъка по ул. Соколица, ул. Гимназиална, ул. Трети март, ул. Елица, ул. Малчика, ул. Мирчо челник, ул. К. Маджаров, ул. Хаджи Христо Попгеоргиев, като редом ще се прави миене на към този момент почистените от пясък улици. За задачата от компанията, с която общината има подписан контракт е доставила още една машина за миене.

3. Голяма част от улиците в града /ул. Д. Благоев в сектора от спортната зала до Карлък, ул. Миньорска, ул. П. Берон, ул. Първи май, ул. Невястата, ул. Родопи от Лукойл до Бункера, ул. Тракия, ул. Момчил левент, ул. Ст. Шишков, ул. В. Райдовски/ са част от републиканската пътна мрежа и ангажимент за почистването на уличното платно и тротоара от пясък е на Областно пътно ръководство. С писмо № ЕО-СМ-468/24.03.2022г., Председателят на управителния съвет на АПИ и Директорът на регионалното пътно ръководство са известени, че следва да подхващат дейности за разчистване от пясък на Републиканската пътна мрежа в границите на града, с цел да може тези улици да се включат в графика за миене. За страдание досега Областно пътно ръководство не са почистили улиците, които са техен ангажимент.

4. Съгласно писмо на Областно пътно ръководство – Смолян с вх. №ДЛ000332_002 от 31.01.2022 година ни уведомяват, че на територията на Община Смолян се поддържат общо 28,119 км пътна мрежа, като секторите на РПМ преминаващите през чертите на гр. Смолян са с равнище „ А “ на зимно поддържане. Съгласно Приложение 3 от Наредба № РД-02-20-19 от 12 ноември 2012 година за поддържане и настоящ ремонт на пътищата, за пътища с равнище „ А “ на зимно поддържане е наложителна обработка с химични субстанции за стопяване на снега и леда, като по изключение на обособени места или сектори, в които не е позволено потреблението на химични субстанции се позволява опесъчаване с пясък. Видно от горе цитираното писмо през 2021 година ОПУ за зимно поддържане са употребявали /пясък-560m3; Индустриална сол – 607 тона и Магнезиев двухлорид – 3,7 тона/. От цитираните данни излиза наяве, че ОПУ не съблюдава нормативните условия, употребяваните пясък и сол са в десетки пъти повече от условията за потребление на химия.

5. Видно от доклада на Програмата за понижаване на замърсяването с фини прахови частици / ФПЧ 10 / и Плана за деяние към нея за интервала 2021-2025 година, който е показан на Общински съвет – Смолян за утвърждение на идната сесия през месец май е, че броят на превишенията понижават. През 2021 година са осъществени 345 приблизително дневни измервания на ФПЧ10, от които наднормените стойности са 48 броя, като на 24.12.2021 година е измерена оптималната стойност от 113,03 µg/m3. При разбор на резултатите за 2021 година е видно, че през топлите пролетни и летни месеци, без отопление, приблизително месечната централизация на фините прахови частици е в норма. За съпоставяне през 2020 година при 354 измервания са регистрирани 64 превишения. Използваните данни в Отчета за 2021г. на Програмата за понижаване на замърсяването с фини прахови частици / ФПЧ10/ и Плана за деяние към нея за интервала 2021-2025 година са от Автоматична измервателна станция, ситуирана ул. „ Полк. Дичо Петров “ №3, /Регионална библиотека „ Николай Вранчев “/ преди валидиране от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда.

6. Друг значителен миг за съществуването на пясък по пътните платна е реализацията на огромния плана за замяна на ВиК инфраструктурата в град Смолян – „ Интегриран воден план на гр. Смолян “. При осъществяване на ремонтните и товаро-разтоварните действия се генерират обилни количества пясъци попадащи върху пътните платна. Община Смолян е отправила голям брой писма до Възложителя „ ВиК “ ЕООД – Смолян и съответния реализатор за разчистване на нечистите сектори.

7. По заявление с вх. № ПНООМП000006_001/27.04.2022 година, за достъп до социална информация от народния представител от „ Продължаваме промяната “ господин Михал Камбарев, е показан график за осъществяване на действия по поддържане на териториите за публично прилагане в Община Смолян за месец май, 2022 година.
Категорично не сме съгласни с изказванието, че Смолян е един от най-мръсните градове в страната.
Поддържането на чист и привлекателен град е от първостепенно значение за общината и не трябва по никакъв метод да се подценява труда и напъните на работещите в администрацията и компанията, с която общината има подписан контракт.

Поддържането на чист и привлекателен град е от първостепенно значение за общината, само че с цел да се случат нещата, всеки от нас би трябвало да постави старания. Поддържането на чистотата е отговорност освен на компанията и общината, а и на жителите. Проблемът с отпадъците, изхвърлени напълно непозволено край домовете ни, в градинките, на улицата и детските площадки, край пътя или до обичаната ни скамейка можем да решим дружно.
Защото със споделени старания и присъединяване на всеки от нас, можем да създадем градът ни по–чист, по–уютен и привлекателен, с „ дребни дейности “ да създадем „ огромни крачки “.

Николай Мелемов,
Кмет на община Смолян
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР