Във връзка с възобновените медийни публикации за ограбването на несметните

...
Във връзка с възобновените медийни публикации за ограбването на несметните
Коментари Харесай

България не е Елдорадо, нито пък Дънди я ограбва

Във връзка с обновените медийни изявления за " ограбването " на " несметните " златни находища на България от непознатите колонизатори, обръщам внимание на някои елементарни и проверими обстоятелства:

Златото е извънредно необичаен метал: Всичкото добито в човешката история злато (171 хиляди тона) се събира в куб със страна 20 метра. Средното тегло на същия куб скална маса в земната кора е 21 хиляди тона, измежду които се крият приблизително единствено 83 година злато. Намирането на високи концентрации и извличането им напълно не е детска игра.

България е нищожен състезател в добива на злато в международен проект: Докато тук годишно се добиват златосъдържащи руди със приблизително към 10 тона железен еквивалент, в света се добиват към 3300 тона годишно.

България не е Елдорадо: Въпреки че тук се добива злато от дълбока античност, страната ни не има международно значими геоложки ресурси на злато. Нямаме нито територията, нито геоложките условия за това. Също като в горния индикатор, забележими сме единствено на равнище Европа.

Добивът на злато не е елементарна работа. Неслучайно, нито една от най-големите златодобивни компании в света не е държавна. Това е извънредно комплициран, рисков и капиталоемък бизнес – хвърляш милиони в продължение на десетки години, преди да можеш да изкараш един лев от земята (ако въобще изкараш нещо!). Неслучaйно, страната постоянно и на всички места редовно се проваля в него.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР