Във връзка с възникналия дебат за политиките в сектор Сценични

...
Във връзка с възникналия дебат за политиките в сектор Сценични
Коментари Харесай

Директорът на Народния театър кани на сцената министъра за публичен отчет

„ Във връзка с зародилия спор за политиките в бранш „ Сценични изкуства “ на Министерство на културата, поканвам Министъра на културата в оставка Атанас Атанасов да направи обществен доклад на мандата си на сцената на Народен спектакъл „ Иван Вазов “.

Това разгласи в профила си във Facebook шефът на Народния спектакъл Васил Василев.

Преди 5 дни Василев взе присъединяване е в предаването „ Панорама “ на Българска национална телевизия, а  днес  Министерството на културата реши да разгласява няколко разяснения. Публикуваме ги без редакция:

„ 1.   Васил Василев: „ Съвсем скоро се завърнахме от Северна Македония, участвахме на фестивал, неподкрепени от страна на страната и нашите политици “.

Не е правилно изказванието, че присъединяване на Народен спектакъл „ Иван Вазов “ на фестивал в Република Северна Македония не е подкрепено от страната.

Съгласно показания в Министерство на културата с писмо с изх. № 04-01-12/23.02.2022 година Репертоарен проект на Народен спектакъл „ Иван Вазов “ за 2022 година, спектакълът „ Чудесна неделя за Creve Coeur “ от Т. Уилямс е заложен като ново заглавие. Същото заглавие участва и в подадения Репертоарен доклад за първо шестмесечие, играно на камерната сцена и включено и в раздел „ Турне “, играно на Международен фестивал „ Гола месечина “ в Скопие, Република Северна Македония. Спектакълът е част от репертоарния плакат на театъра и се финансира от бюджета на Министерство на културата, бюджетна стратегия „ Сценични изкуства “, по реда на Закона за протекция и развиване на културата и одобрената Методика (формули) за разпределение на средствата по член 23а, алинея 1, т. 1 от Закона за протекция и развиване на културата.

2.   Васил Василев: „ Това се случи апропо и с плевенския спектакъл, който малко по-късно взе участие в Шекспиров фестивал в Битоля… Когато сътрудника ми е изпратил писмо до министъра, с цел да получи нужните средства, е получил отговор: „ Заминавайте с Ваш бюджет. “

По отношение на присъединяване на ДКТ „ Иван Радоев “ – Плевен на Шекспировия фестивал в Битоля следва да се има поради, че постановката „ Хамлет “ е част от Репертоарния проект на ДКТ „ Иван Радоев “ от 08.12.2021 година През първото шестмесечие на 2022 година, според възложен в Министерството на културата репертоарен доклад, е играна 6 пъти на сцената на театъра и 1 път в турне, без да е посочено, че е присъединяване в Република Северна Македония. Поканата за присъединяване в програмата на Международния Шекспиров фестивал в Битоля е контрактувана и призната от управлението на театъра, като шефът е следвало да съобрази изискванията на присъединяване с организационните и финансови благоприятни условия на културния институт.

На съображение нормативно открити правила и процедури, към 2022 година театърът е подкрепят от Министерство на културата с над 4 700 000 лева за финансови разноски.

3.    Васил Василев: „ Ако ние ги намалихме (билетите), ние ги намалихме, с цел да потвърдим на политиците сега на какво равнище ни е ръководството сега. Ако ние ги намалихме, то беше съзнателно и един наш митинг. Защото 2019 година се промени още веднъж един идеален закон, който е основан още 90-те години – Закона за протекция и развиване на културата. Ние в последните години сме изправени съвсем на пазарен принцип, би трябвало да привличаме повече фенове, повече доходи. И 2019 година ни ограничиха дотацията, т.е., в случай че продаваме билети над 20 лв., надлежно ние не можем да взимаме дотация “.

По отношение на законодателството в театралните изкуства - организациите, осъществяващи активност в региона на театралните изкуства, се финансират на базов съставен елемент, избран с член 1 от Постановление № 31 на Министерския съвет от 2016 година за одобряване на единни разходни стандарти за съответния държавен културен институт и прихода от продадените билети от личен театрален/музикален артикул. Определянето на цената на билетите за спектакли е напълно решение на управлението на съответната организация. Единственото ограничаване е, че според Закона за протекция и развиване на културата, дотация по одобрен стандарт се дава за лев доход до 20 лева от цената на билета, като всички осъществени доходи от продажба на билети остават в бюджета на института. Министерство на културата приветства и новаторските маркетингови подходи на управлението на театрите за привличане на нови публики, както и за оптимално разширение достъпа до просвета – каквато е и една от водещите политики на министерството. В този смисъл не излиза наяве за какво на използването на международни практики при популяризирането на театралните изкуства измежду младежите се вменява смисъл на митинг, в случай, че това е една от дълго време открита добра процедура от водещи международни културни институти. 

4.     Васил Василев: „ Българската просвета е недофинансирана… С 30 млн. лева са недофинансирани театралните изкуства. “

Със Закона за бюджет на Република България за 2019 година /годината преди пандемията от Covid-19/, одобрените разноски по бюджетна стратегия „ Сценични изкуства “ са над 90 млн. лева, а за 2022 година – над 131 млн. лева, т.е. има растеж над 45 %.

От осъщественото преизчисление на полагаемата дотация по реда на одобрената Методика, за първо тримесечие на 2022 година, при разплатени всички подредени заплащания от страна на организациите от театралните изкуства, е образуван остатък от над 12 млн. лева Тоест, при обезпечено право на разход в размер на 42 млн. лева, фактически изразходвани са към 30 млн. лева

Тенденцията за образуване на остатък е непокътната и през м. април 2022 година, като единствено за месеца същият е в размер на 9 млн. лева или общо от началото на годината - 21 млн. лева По отчетни данни разноските за заплати и осигуровки от шеф възлизат месечно на към 6 млн. лева

Предстои даването на дотация по спомагателната съставния елемент и за м. юни 2022 година, на съображение снадки период на деяние на Постановление № 119 от 9 юни 2022 година По планирани планове и на съображение отчетните данни към 30 юни 2022 година организациите не са застрашени от неспособност да разплащат поетите задължения и отговорности. 

За интервала 1.1.2022 година – 30.4.2022 година разноските на  Народен спектакъл „ Иван Вазов “, според възложен доклад, възлизат на над 2 млн. и 200 хиляди лева, а образуваният остатък е над 1 млн. и 700 хиляди лева

5.    Васил Василев: „ В актуализацията на бюджета дадоха милион и трийсет, милион и половина, оправдавам се, в случай че неистина с цифрите, само че милион и трийсет.. ста хиляди за театрални изкуства, и в следващо разпореждане на Министерски съвет част от тези средства бяха разпределени за заплати на администрацията, не бяха ориентирани там, където по хипотеза бяха. Ето и казусът със заплатите, които ще липсват през месец юли. “

С Постановление № 162 от 7 юли 2022 година са утвърдени вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерство на културата, увеличени са средства за личен състав по бюджетните стратегии за сметка на финансови разноски, планувани за 2022 година за обект „ Крепостни стени от „ Телеграф капия “ до „ Топ капия “ – гр. Видин “. Тъй като този обект е със статут на недвижима културна полезност с категория „ национално значение “, оповестена за такава в Дъждовни води бр. 85 от 1964 година и предвид на осъществяване на  профилирани дейности по консервация и реституция, средствата  за тях са обезпечени от одобрените за консервация и реституция по бюджетна стратегия „ Опазване на недвижимото културното завещание “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР