Във връзка с възникнали пожари в житните масиви РДПБЗН –

...
Във връзка с възникнали пожари в житните масиви РДПБЗН –
Коментари Харесай

Варненската пожарна напомни правилата за безопасност при дейности в земеделски земи

Във връзка с зародили пожари в житните масиви РДПБЗН – Варна припомня за разпоредбите и нормите за пожарната сигурност при осъществяване на действия в земеделските земи.

Ето част от тях:

- Не се позволява паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни транспортни средства в площите с посеви и на разстояние, по-малко от 50 метра до тях, от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата;

- В земеделските земи и отвън тях (слогове и крайпътни ивици) не се позволява:

1. паленето на стърнища и други растителни остатъци;

2. потреблението на открити огнеизточници;

- При започване на жътвата се планува противопожарни линии, необятни не по-малко от 6 м за обособяване на площите, засети с житни култури, от :

1. горски насаждения, сметища, пчелини, гробищни паркове и др.;

2. автомобилни пътища от републиканската и общинската пътна мрежа;

3. от огради на газоразпределителни и катодни станции, кранови възли и уреди на магистралните газопроводи, петролопроводи, газостанции, бензиностанции и други обекти.

4. стълбове, мачтови трафопостове и други на въздушните електропроводи.

- Юридическите лица, стопанисващи републикански, общински и частни пътища, преминаващи през и/или около житни посеви, обезпечават механично премахване на сухите треви и шубраци , горими предмети и материали в сервитута на пътя.

- Органите, стопанисващи железопътните трасета, преминаващи през и/или около житни площи, обезпечават поддържането на сервитута на трасето чисто от горими материали посредством разчистване на тревната и храстовидната растителност, паднала дървесна маса, в това число и баластовата призма и банкета.

- Физическите и юридическите лица, преминаващи около неожънати площи, са длъжни д а съблюдават разпоредбите и нормите за пожарна сигурност и с дейностите си да не провокират възникването на пожари.

Неизпълнението на условията се санкционира с санкция от 200 до 2000 лева за физическите лица от 500 до 5000 лева за юридически лица и еднолични търговци.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР