Във връзка с увеличаващия се брой запитвания на български граждани,

...
Във връзка с увеличаващия се брой запитвания на български граждани,
Коментари Харесай

Ще има ли карантина за прибиращите по Коледа българи от чужбина?

Във връзка с увеличаващия се брой запитвания на български жители, на които следва пътешестване до България за коледните и новогодишните празници от Министерството на здравеопазването изпратиха значима информация по тематиката.

Лицата, идващи от „ Зелена зона “ и „ Оранжева зона “ , се позволяват на територията на страната при показване на дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз (или подобен документ) за имунизация, преболедуване или проучване.

Аналогичният документ е необхдимо да съдържа същите данни като цифровия Коронавирус документ на Европейски Съюз, показват от здравното министерство.

Лицата, които не показват нито един документ, се слагат под карантина за 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е показало, че ще обитава.

Поставеното под карантина лице може да направи PCR проучване за COVID-19 или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от идването си в страната, т.е. след 3 дни. В случай на негативен резултат от извършеното проучване, карантината на лицето се смята за прекратена от деня, идващ деня на приемане на резултата .

Лицата, идващи от „ Червена зона “ , се позволяват на територията на страната при показване на:

- Цифров Коронавирус документ на Европейски Съюз за имунизация, преболедуване или подобен документ.

- Цифров Коронавирус документ на Европейски Съюз за направено PCR проучване за COVID-19, извършено до 72 часа преди влизане в страната, или на подобен документ.

Аналогичният документ съдържа същите данни като цифровия Коронавирус документ на Европейски Съюз.

Българските жители и лицата със статут на непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване на територията на Република България и членове на техните фамилии, които не показват нито един документ се позволяват на територията на страната и се слагат под карантина за период от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е показало, че ще обитава. Не съществува опция за освобождение от карантина.

На територията на страната не се позволяват лица, идващи от следните страни от алената зона: Република Мозамбик, Република Боствана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Република Намибия и Република Зимбабве, като се изключи лицата, които са български жители и на лицата със статут на непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване на територията на Република България и членовете на техните фамилии и наложително се слагат под карантина за период от 10 дни.

Лицата наложително дават по е-поща на районната здравна ревизия, която ги е сложила под карантина, документ с резултат от извършено от 10-тия до 12-тия ден от влизането на територията на страната проучване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР