Във връзка с решението на Комисията за защита на конкуренцията

...
Във връзка с решението на Комисията за защита на конкуренцията
Коментари Харесай

Еврохолд внесе в КЗК допълнителни документи за задълбоченото проучване на сделката с ЧЕЗ

Във връзка с решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да извърши задълбочено изследване на придобиването на фирмите на ЧЕЗ Груп в България, Еврохолд България АД даде на регулатора спомагателни документи. В документите са показани доказателства за използваните регулаторни условия и разпореждания на застрахователния и енергийния пазар, ограничаващите режими на Платежоспособност II, рестриктивните разпореждания за обществените сдружения, както и нормите, касаещи контрола на покупко-продажбите сред свързани лица, оповестиха от сдружението.

Еврохолд даде спомагателна информация на Комисия за защита на конкуренцията за географския обсег на изследваните пазари, на които оперират холдингът и дъщерните му застрахователни сдружения, основани в България (ЗД Евроинс АД и ЕИГ РЕ ЕАД), предлаганите от застрахователните компании артикули, осъществените от тях премийни доходи и каузи им в общите доходи на холдинга, притежаваните от сдруженията пазарни дялове в другите застрахователни сегменти и други.

В документите се установяват следните по-важни моменти:

● Застрахователните сдружения на Еврохолд в България нямат водеща позиция в „ застраховка гаранции “ на българския пазар нито поотделно, нито взети дружно. Комбинираният им пазарен дял в този сегмент е 5%.

● Застрахователните сдружения на Еврохолд в България не оферират “застраховка гаранции” на търговци на електрическа енергия и нямат доходи от този артикул.

● Застрахователните сдружения на Еврохолд в България дават застрахователни гаранции по публични поръчки в разнообразни браншове. Доколкото ги има, енергийните сдружения са бенефициенти, а не са купувачи на този тип застраховки. Същите застраховки се оферират от доста на брой застрахователни компании и при доста по-добри условия.

● При реализиране на концентрацията сред застрахователните сдружения на Еврохолд и сдруженията от групата на ЧЕЗ България, същите ще са свързани лица. Съгласно европейската регулаторна рамка в енергийния бранш, инструкция Платежоспособност II, общите европейски разпореждания, отразени и в българското законодателство, покупко-продажбите сред свързани лица, както и финансовото подкрепяне на свързани лица, са мощно регулаторно лимитирани. Над избрани предели те са даже неразрешени. Поради тази причина няма по какъв начин търговците на електрическа енергия от новата група да се възползват или да получават каквото и да било конкурентно предимство под формата на гаранционна застраховка от осигурител в групата. Вътрешногруповият достъп на търговците до “застраховка гаранции” ще бъде необезпечен, муден и финансово неблагоприятен за всички участници в групата.

● Европейското законодателство, имплементирано и в българската нормативна уредба, прецизно лимитира финансовите групи във връзка с поддръжката за свързани сдружения.

● Европейската процедура в конкурентното право позволява опцията финансови групи да влагат на енергийния пазар, без да се установи каквото и да било конкурентно преимущество от тази съгласуваност. Има голям брой образци в Европейски Съюз за огромни финансови групи, които директно или непряко, влагат в енергийни компании. В предоставените на Комисия за защита на конкуренцията документи са приложени редица образци за доста взаимоотношение сред енергиен и осигурителен пазар на европейско и световно равнище.

Еврохолд приветства решението на Комисия за защита на конкуренцията за задълбочено изследване и е подготвена да спомага и подкрепя комисията с още информация, както и да дава отговор на всички нововъзникнали въпроси.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР