Във връзка с Решение №325 на Министерския съвет от 14.05.2020

...
Във връзка с Решение №325 на Министерския съвет от 14.05.2020
Коментари Харесай

Въведоха временни противоепидемични мерки на територията на община Мездра /снимки/

Във връзка с Решение №325 на Министерския съвет от 14.05.2020 година за оповестяване на изключителна епидемиологична конюнктура в Република България, Заповед №РД-01-262/ 14.05.2020 година и Заповед №РД-01-263/ 14.05.2020 година на министъра на опазването на здравето, кметът на община Мездра Иван Аспарухов издаде Заповед №311/14.05.2020 година и Заповед №312/14.2020 година, с която, считано от 14.05.2020 година, на територията на община Мездра се вкарват следните краткотрайни противоепидемични ограничения:

З А П О В Е Д

№311
гр. Мездра, 14.05.2020 година
На съображение член 44, алинея 2 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, член 63 от Закона за здравето и по отношение на оповестената с Решение №325 на Министерския съвет от 14.05.2020 година изключителна епидемиологична конюнктура в Република България и Заповед №РД-01-262/ 14.05.2020 година на министъра на опазването на здравето,

Н А Р Е Ж Д А М:
Считано от 14.05.2020 година, на територията на община Мездра се вкарват следните противоепидемични ограничения:
1. В постройката и работните помещение на Общинска администрация - Мездра:
1.1. Регулярно и интензивно да се прави стерилизация на повърхности и зони в контакт с открити елементи на тялото, според логаритъм, посочен в Приложение №1 на Заповед №РД-01-262/ 14.05.2020 година на министъра на здравеопазването;
1.2. Да не се позволяват лица с прояви на остри респираторни заболявания (повишена температура, кашлица, хрема и други), като за задачата контролът да се реализира от Общинския действен екип към Община Мездра при пропускането на жителите на входа на сградата;
1.3. Да се извърши инструктаж на чиновниците за вярната хигиена на ръцете, според посоченото в Приложение №2 на Заповед №РД-01-262/ 14.05.2020г. на министъра на здравеопазването;
1.4. Да се обезпечи физическа отдалеченост сред лицата минимум от 1,5 м;
1.5. При директно обслужване на жителите, изискващо разстояние по-малко от
1,50 м, е наложително потреблението на защитна маска за лице;
1.6. Да се сътвори организация за надзор на входа на постройката по повод броя на влизащите лица, за недопускане скупчването на хора и спазването на дистанция;
1.7. Да се слагат на видно място осведомителни табели или да се осведомят по различен метод потребителите на услуги за задължението за съблюдаване на физическа отдалеченост, хигиена на ръцете и носене на защитни маски при визитата в постройката на Общинска администрация - Мездра.
2. Всички лица, които се намират в закрити публични места, са длъжни да имат сложена защитна маска за еднократна или многократна приложимост или друго защитно средство, покриващо носа и устата (в т. ч. забрадка, шал, шлем и др.).
3. По смисъла на актуалната заповед „ публични места “ са общодостъпни за всяко лице места, като публичен превоз, търговски, спортни или културни обекти, администрации, молитвени храмове, места, на които се дават публични и други услуги.
4. Противоепидемичната мярка за съблюдаване на отдалеченост от минимум 1.5 м разстояние сред лица, които не са едно семейство/домакинство, да се съблюдава от всички лица, които се намират на открити публични места (в т. ч. паркове, улици, автобусни спирки).
Заповедта да се разгласява на формалната интернет страница на Община Мездра и на осведомителното табло на входа на Общинската администрация и да се заяви на началника на Районно ръководство „ Полиция “ - Мездра, Общинския действен екип към Община Мездра, кметовете и на кметските наместници на обитаеми места и всички останали заинтригувани лица за сведение и осъществяване.
Контрол по осъществяването на заповедта по т. 1 разпореждам на Секретаря на Община Мездра, и на Общинския действен екип към Община Мездра, а по т. 2 и т. 4 - на началника на Районно ръководство „ Полиция “ - Мездра.

ИВАН АСПАРУХОВ
Кмет на Община Мездра

***
З А П О В Е Д
№312
гр. Мездра, 14.05.2020 година
На съображение член 44, алинея 2 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, член 63 от Закона за здравето и по отношение на оповестената с Решение №325 на Министерския съвет от 14.05.2020 година изключителна епидемиологична конюнктура в Република България и Заповед №РД-01-263/ 14.05.2020 година на министъра на опазването на здравето,

Н А Р Е Ж Д А М:
Считано от 14.05.2020 година, на територията на община Мездра се вкарват следните краткотрайни противоепидемични ограничения:
1. Не се позволяват визитите в:
увеселителни и игрални зали, нощни заведения и барове;
закрити търговски площи на заведения за хранене и развлечения - заведения за хранене, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе-сладкарници;
търговски центрове вид МОЛ (представляващи затворени обекти, в които са ситуирани магазини, заведения, развлекателни центрове и/или офиси, свързани с общи пешеходни пространства), като се изключи банкови и застрахователни офиси, снабдители на платежни услуги, хранителни магазини, аптеки и дрогерии в тях, както и заведения за хранене с открита повърхност и независим външен вход.
2. Преустановяват се образователните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени учебни заведения, екскурзии и др.) в учебните заведения. При опция се вкарва отдалечена форма на образование. Изключение от възбраната се позволява във връзка с провеждането на образования на водачи за придобиване на дееспособност за ръководство на моторни транспортни средства.
3. Преустановяват се всевъзможни групови форми на активност и работа с деца и възпитаници, отвън системата на предучилищното и учебното обучение, които се провеждат и организират от физически и юридически лица, без значение от правно-организационната им форма.
4. Преустановяват се визитите на децата в детски ясли и детски градини.
5. Не се позволява осъществяване на всеобщи спортни мероприятия на открити и на закрити места (в спортни центрове, фитнес зали, клубове и други). Изключение от възбраната се позволява за групово спортуване за дилетанти с до 12 (дванадесет) участника без спортен темперамент, без аудитория и единствено на открити места.
6. Забранява се провеждането на всеобщи научни мероприятия (конференции,
симпозиуми и други).
7. Забранява се провеждането на всеобщи културно-развлекателни мероприятия на закрито (театри, концерти, театрални прояви и други), като се изключи визитите на библиотеки и кина. Мероприятията, които не са неразрешени, се организират при претовареност на местата до 30% от общия им потенциал.
8. Забранява се провеждането и на всевъзможни проведени събрания на групи над 10 (десет) лица, като се изключи допустимите мероприятия по т. 5.
9. Определя се часови диапазон от 8:30 до 10:30 часа всеки ден, в който единствено лицата на забележима възраст над 60 (шестдесет) години могат да посещават питателните магазини и аптеките.
10. Забраняват се визитите на спортни и детски площадки и уреди на
закрити публични места.
Заповедта да се разгласява на формалната интернет страница на Община Мездра и на осведомителното табло на входа на Общинската администрация и да се заяви на началника на Районно ръководство „ Полиция “ - Мездра, Общинския действен екип към Община Мездра, кметовете и на кметските наместници на обитаеми места и всички останали заинтригувани лица за сведение и осъществяване.
Контролът по осъществяването на заповедта разпореждам на началника на Районно ръководство „ Полиция “ - Мездра.

ИВАН АСПАРУХОВ
Кмет на Община Мездра

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР