Във връзка с разпространената от агенция „Фокус” и повторена от

...
Във връзка с разпространената от агенция „Фокус” и повторена от
Коментари Харесай

ВиК – Сливен не знае за цената на водата

" Във връзка с публикуваната от организация „ Фокус” и повторена от „ Дарик радио” информация за цената на водата в Сливен, която се базира на „ вест “, обявена от „ ВиК” – Сливен, управлението на сдружението държи да съобщи, че сходна информация и данни не са подавани нито от шефа инж. Севдалин Рашев, нито от звеното за връзки с обществеността, нито от други служебни лица. Информация за медиите ще бъде предоставена сега, в който има такава ". Това оповести в свое публично известие водното сдружение в Сливен
Неясното, само че за това пък изрично прессъобщение в допълнение разтревожи жителите на Сливен и района, на фона на медийните изявления за фрапантен растеж на цените на водата в някои райони.
В тази връзка Actualno.com се свърза с шефа на сливенския воден оператор Севдалин Рашев с въпроса ще има ли смяна в цената на водата в Сливен и дали в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) има импортирано предложение за нарастване. Управителят на ВиК - Сливен бе безапелационен, че предложение за повишение на цената не е внасяно . Заедно с това разясни, че плановете за лек растеж на цените се съдържат в петгодишния бизнес проект, който той е създал преди две години. Рашев акцентира, че само Комисията за енергийно и водно контролиране е органът, който може да взема решения по отношение на смяна в цените на водата. И отхвърли коментар, препращайки към предстоящото решение на КЕВР в понеделник.
На въпрос на Actualno.com дали бъдещите 100 милиона лв. вложения във водопреносната система на Сливен и района ще доведат до внезапно нарастване на цената на водата, Севдалин Рашев отговори, че „ рибата към момента е в морето, а ние слагаме тигана”. И посочи, че това ще зависи от признатия метод на осчетоводяване.
Впрочем, в случай че очаквате, че цената на водата се образува като съответствие сред потреблението и индустриалните разноски, сте на неверен път. Истината е, че методиката за установяване на цените на водата, регламентирана в Наредба за контролиране на водоснабдителните и канализационните услуги, включва понятия като „ норма на възвръщаемост на капитала” („ разноски плюс”) и „ настоящо в действителност стойности на нужните доходи на ВиК оператора”. А също „ горна граница на цени” („ при който Комисията по едно и също време утвърждава цени на ВиК оператора за първата година от регулаторния интервал и утвърждава цени за идващите години от регулаторния интервал, които се променят в края на ценовия интервал с инфлационен показател, понижен с коефициент Х” – каквото и да значи това) и прочие счетоводни термини, гарнирани с мъчно разбираеми коефициенти и математически формули. Понятни само за избраниците в КЕВР и техните съветници. И вероятно за специалист счетоводителите.
Не е мъчно да се допусна, че облечената в нормативен акт счетоводна еквилибристика разрешава на ВиК сдруженията и КЕВР безпроблемно да жонглират с коефициентите, формулите, разноските и - цената на най-насъщната стока. Природно богатство, в действителност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР