Във връзка с разпространената информация от пресцентъра на ОД на

...
Във връзка с разпространената информация от пресцентъра на ОД на
Коментари Харесай

Няма унищожени артефакти във фондохранилището на музея в Плиска

Във връзка с публикуваната информация от пресцентъра на ОД на Министерство на вътрешните работи и средствата за всеобща информация по отношение на унищожени културни полезности и други материални вреди на територията на Националния историко-археологически резерват „ Плиска “ в резултат на проливните дъждове вечерта на 14-ти юни от РИМ – Шумен вършат следните разяснения:

В потърпевшото помещение – фондохранилище, се съхранява археологически материал, като приблизителният брой на фондовите единици е 5 000. Това са част от откритите находки по време на изследванията на остарялата столица и на този стадий изрично не е установено заличаване на движими културни полезности.

Съгласно нормативната уредба в региона на културното завещание на България е назначена вътрешна инспекция – инвентаризация, която да откри настоящото положение на артефактите. Вреди по профилираната документи не се чакат заради нейното повтаряне на електронен притежател. При съществуване на вреди или възможни загуби на културни полезности, след привършване на инвентаризацията, ще се съблюдава законовата процедура по информиране на Министерството на културата по координиране на следващи дейности.

Състоянието на оборудването, осигуряващо нужните условия за предпазване, ще се дефинира след разчистване и осъществяване на техническа експертиза.

В най-кратки периоди със лични средства на институцията фондохранилището ще се приведе в нужното положение, гарантиращо опазването на артефактите при съответните параметри на микроклимат.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР