Във връзка с публикувани информации в национални медии и широкият

...
Във връзка с публикувани информации в национални медии и широкият
Коментари Харесай

КЕВР проверява качеството на водата в Харманли

Във връзка с оповестени информации в национални медии и необятният публичен отзив за открити отклонения в качеството на водата за питейно-битови цели в град Харманли и други обитаеми места в област Хасково КЕВР стартира инспекция по случая.
Това оповестиха от пресцентъра на Регулатора.
С писмо на ръководителя на регулатора до изпълнителния шеф на „ ВиК Хасково “ ЕООД, на съображение на чл.114 от Административнопроцесуалния кодекс, се изисква в 7-дневен период водното сдружение да показа в КЕВР информация по изнесените в изявленията проблеми.
В отчета на „ ВиК Хасково “ ЕООД следва да бъдат предоставени данни от направените проби от водоизточниците (местоположение и дебит), които са посочили отклоняване в нормативно заложените индикатори за качество. Регулаторът чака да бъде осведомен също за обитаемоте места с влошено качество на питейната вода и за броя на засегнатото население.
В Комисията би трябвало да бъдат показани копия на протоколите за физикохимичен и микробиологичен разбор на взетите проби от Регионална здравна ревизия - град Хасково, от началото на месец юли 2018 година досега, които са посочили противоречие със стандартите за качество на питейната вода. „ ВиК Хасково “ би трябвало да осведоми Комисията и за метода, по който сдружението е уведомило потребителите за зародилия проблем, според условията на член 41, алинея 3 от Наредба № 4/14.09.2004 година за изискванията и реда за присъединение на потребителите и за прилагане на водоснабдителните и канализационните системи.
Същевременно в осъществяване на отговорностите си по Общите условия за даване на ВиК услуги на потребителите, водният оператор би трябвало да уточни дали на потребителите е обезпечено различно водоснабдяване с питейна вода, в това число с водоноски и къде са ситуирани те на територията на обитаемоте места.
В отчета до КЕВР следва да бъде включена и информация за записаните тъжби и сигнали на консуматори за неприятно качество на питейната вода за предишни интервали.
В посочения 7-дневен период „ ВиК Хасково “ би трябвало да осведоми Комисията дали до този миг са правени обследвания за повода за внезапното утежняване на качеството на питейната вода в района и какви ограничения сдружението е подхванало и възнамерява да извърши, в това число взаимно с други институции, за да бъдат изпълнени нормативните условия за качество на предоставяната водоснабдителна услуга и да уточни периода за тяхното осъществяване.
При всички постъпващи сигнали за влошено качество на предоставяните ВиК услуги, в осъществяване на своята контролна активност КЕВР ще продължава да прави щателни инспекции в отбрана на правата на потребителите.
Регулаторът и отсега нататък ще реализира надзор върху активността на ВиК сдруженията с оглед прецизното осъществяване на техните отговорности според Общите им условия за даване на непрекъсваеми и качествени водоснабдителни услуги на техните клиенти.
При установено несъблюдение на тези отговорности регулаторът ще ползва прецизно настоящата нормативна уредба и ще постанова съответните административно-наказателни наказания.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР