Във връзка с публикацията Първо, не е ябълка и второ,

...
Във връзка с публикацията Първо, не е ябълка и второ,
Коментари Харесай

Свободна Европа манипулирали дописка за прокурори

Във връзка с обявата „ Първо, не е ябълка и второ, не е гнила. Кой ревизира записван ли е скрито Бойко Борисов “ от 08 юли 2020 година на българската редакция на уеб страницата „ Свободна Европа “ с създател Борис Митов, Дирекция „ Публична връзка “ намира за належащо да обърне внимание, че наличието на материала е в несъгласие с професионалните стандарти за справедлива и етична публицистика, посочени като основополагащи правила на работещите в Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). Това оповестиха от прокуратурата.

Повод за горепосочения извод са следните обстоятелства:

Впечатление прави, че създателят демонстрира преднамерен интерес по отношение на един от тримата наблюдаващи прокурори при Софийска градска прокуратура (СГП), ангажирани с визираното в обявата произвеждане. В същото време аудиторията не е осведомена, че решенията по случая се взимат и от тримата магистрати, избрани при систематизиране на инцидентен принцип.

Публикацията съдържа и обособени образци от работата на прокурор Боряна Бецова в СГП за интервал от няколко години, като посредством тях се вършат манипулативни внушения по отношение на осъществяването на професионалните й отговорности. За сведение – статистическата информация сочи, че единствено за 2019 година прокурор Боряна Бецова е следила 37 преписки и 54 досъдебни производства. Дори единствено този факт е индикативен за преднамереното отношение на създателя. Нещо повече – по всеки от извадените от подтекста проблеми от работата на прокурор Боряна Бецова обстоятелствата са разнообразни от показаните:

„ Опитът на „ Биволь “ с Боряна Бецова “ или случая с „ някогашния министър на капиталовото планиране Иван Данов “ - не дава отговор на истината, че преписката е прекъсната заради приключване на давностния период. В материалите по преписката се съдържа писмо от Службата по заетостта в гр. Париж, Франция, съгласно което: „ няма данни за осъществени заплащания без правно съображение “. Казусът е бил обект на разискване и на работна среща от европейски и български прокурори, които са стигнали до заключението, че няма осъществено закононарушение.

„ Сигналът на „ Протестна мрежа “ - осъществените данъчни проверки на физически лица не са открили данъчни нарушавания. При това състояние наблюдаващият прокурор, който и да е той, няма по какъв начин да ангажира наказателна отговорност за данъчно закононарушение, заради което преписката е прекъсната.

„ Делото против Христо Бисеров “ - обществено знае се, че управляващите в Швейцария отхвърлиха разкриването на банковата загадка, което попречва доказването на твърдяното данъчно закононарушение. Обстоятелство, което оказва се едвам след образуването на делото, и на процедура не разрешава доказването на тезата на прокуратурата.

„ Процесът против Даниел Митов “ - прокуратурата е провела голям брой дейности по събиране и анализиране на огромен размер доказателства. Постигната е неоправдателна присъда на първа инстанция във връзка с Христо Ангеличин, заместник-министър на външните работи, което е показателно за прецизната работа на прокуратурата. Що се отнася до финалния излаз от случая – би трябвало да е ясно, че доказването на обещано закононарушение се основава и на съответната нормативна база, с която прокурорите са длъжни да се преценяват. 

По мотив изказванието, че „ макар тези неуспехи на Боряна Бецова, кариерата й върви във възходяща линия “ - създателят следва да е наясно, че повишението на магистратите се прави по открития ред и при съществуване на избрани условия. Внушението, че прокурор Бецова е висш магистрат, с изключение на погрешно, е единствено по себе си противоречащо на тезата на обявата, в която се засяга произвеждане, формирано и водено от прокурори при СГП. Наред с това Боряна Бецова не се е употребила, нито се употребява от лична защита, макар направените превратни тълкувания. Принципна позиция на Прокуратурата на Република България е да пази положителното име и професионалната цялост на всеки прокурор, следовател и правосъден чиновник, станал обект на злонамерени офанзиви.

Наред с всичко изброено дотук, Дирекция „ Публична връзка “ намира за нужно да подчертае, че с обявата е позволено нарушаване на Етичния кодекс на българските медии, защото липсва ясно разграничение на обстоятелствата от мненията и догатките. Видно е, че обявата е сложена в секция „ Новини “ на уеб страницата на българската редакция на „ Свободна Европа “, а не в секция „ Мнение “, което би придало напълно друго значение на материала.

Вярваме, че работещите в българската редакция на „ Свободна Европа “ публицисти ще се съобразят със стандартите на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) и ще се придържат прецизно към правилата на етичната публицистика, която изисква да се уточни погрешното и да се заяви вярното.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР