Във връзка с публикации относно Определение № 465 от 04.11.2019

...
Във връзка с публикации относно Определение № 465 от 04.11.2019
Коментари Харесай

Ключов юрист в Министерството на културата напусна заради Ларгото

Във връзка с изявления по отношение на Определение № 465 от 04.11.2019 година на Върховния касационен съд, касаещо искова молба от Министерството на културата към компанията реализатор на план „ Античен културно-комуникационен комплекс „ Сердика “, Министерството на културата прецизира:
Министърът на културата не реализира процесуалното посланичество на министерството, за което са упълномощени юрисконсултите на институцията.
Според нормативната уредба, регламентираща активността на институцията, дирекция „ Правнонормативна активност и публични поръчки “ реализира процесуалното посланичество и правната отбрана на министъра и на министерството пред всички правосъдни инстанции, възнамерява, провежда и координира всички действия по отношение на подготовката и провеждането на правосъдни и други правни процедури, дава правни мнения по използването на законовите и подзаконовите нормативни актове, следи за изпращането в нормативно откритите периоди на информацията, обвързвана с договорите, по които министерството е страна.
В тази връзка и с оглед резултатите по правосъдния иск, предявен от Министерството на културата към компанията реализатор на строителните действия по план „ Античен културно-комуникационен комплекс „ Сердика “, шефът на дирекция „ Правнонормативна активност и публични поръчки “ Татяна Цветанова подаде молба за овакантяване.
Дисциплинарният съвет към Министерството на културата продължава инспекцията по изясняване на обстоятелствата и събитията, както и дейностите на всички чиновници на Министерството, довели до Определение № 465 от 04.11.2019 година на Върховния касационен съд (ВКС). Резултатите от инспекцията ще бъдат оповестени навреме, оповестяват от министерството на културата.
БГНЕС напомня, че Министерството на културата пропусна последния период да апелира правосъдното решение, с което бе отхвърлена претенцията му за наказателна клауза към строителя на столичното Ларго. Това ставаше ясно от определение на Върховен касационен съд, с което делото бе дефинитивно завършено. Това значи, че Министерството на културата освен няма да получи 753 хиляди лева наказателна клауза, само че и ще би трябвало да заплати над 73 хиляди лева разходи по делото.
Ремонтът на Ларгото бе мотив за абсурда, придобив популярност като " Ало, Банов съм ". В началото на годината Елена Йончева от Българска социалистическа партия оповести записи, от които твърдеше, че излиза наяве по какъв начин Банов дава указания да се оформят документи, с цел да не дължат изпълнителите наказателна клауза. Самият Банев няколко пъти съобщи, че не може да бъде упрекван, тъй като министерството води каузи за наказателна клауза. От определението на Върховен касационен съд излиза наяве, че МК даже не е спазило периода за обжалване на делото, като последната опция за това е била на 12 март. От министерството твърдяха, че са подали жалбата по пощата, обаче печатът на писмото е с дата 13 март, и жалбата не е била призната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР