Във връзка с публикации от днес, 22 юли, в социалните

...
Във връзка с публикации от днес, 22 юли, в социалните
Коментари Харесай

БАБХ обясни защо умъртвяват прасетата в Николово с пожарникарска пяна

Във връзка с изявления от през днешния ден, 22 юли, в обществените мрежи и медиите, свързани с огнищата на АЧС в страната и ограниченията, които се подхващат за ликвидирането им, БАБХ дава отговори на поставените въпроси, осведомят от пресцентъра на организацията.
Ето и въпросите, на които дадоха отговор от БАБХ:
Въпрос 1 – Каква е формалната позиция на БАБХ по отношение на умъртвяването на инфектираните животни в свинекомплекс „ Николово “?
Ако умъртвяването е с ток, за какво в свинекомплекса се умъртвяват животни с пяна от пожарната (прилагам снимки)? Това ли е хуманното? Умъртвяването на свинете се прави при съблюдаване условията на Регламент 1099/2009 по отношение на отбрана на животните по време на умъртвяване. Според Регламента евтаназията на животното би трябвало да бъде допустимо най-бързо, с цел да не се удължава интервала на страдалчество. Използва се висока централизация на въглероден диоксид, която подсигурява бързо и дейно умъртвяване на животните, под формата на изсъхнал лед. За прасета се употребява минимална централизация от 80% въглероден диоксид. Предвид обстоятелството, че въглеродният диоксид е газ, който изисква уплътнени пространства с цел да се предотврати неговото приключване, а това не може да се обезпечи в наличните пространства, и за предотвратяване на хората, участващи в процеса, сухият лед се покрива с пяна, която да го задържи в непосреден контакт със свинете. Пяната задържа 99% от въглеродния диоксид от изпаряването на сухия лед и покрива животните. Обширни проучвания на метода за умъртвяване с потребление на пяна с азотен газ при прасенца е почнал на 1 януари 2013 година в Изследователския център по свинете в университета Wageningen, Холандия. Това проучване потвърждава, че животните са в безсъзнание за малко време и умират заради неналичието на О2. И животните не би трябвало да страдат от стрес или болежка от метода. Проучване с домашни птици към този момент сподели, че това е постижимо. Работата с пяна подкрепя и процеса на стерилизация, защото съдържа незадълбочено дейни субстанции.
Въпрос 2 – Защо не се употребяват наличните инсинератори и къде са те? Защо единствено се подписват анекси за още пари с компаниите?
Използването на инсинератори ще удължи времетраенето на процеса по неутрализиране на инфектираните трупове и биологичните маси. В случай на Африканска чума по свинете, най-удачния способ се явява загробването.
Въпрос 3 –Къде ще се загробват умъртвените животни? Защо не се изгарят в екарисаж? С какви транспортни средства ще се извозват и не би трябвало ли те да са херметично затворени?
Транспортирането на инфектирани трупове и материали би основало риск за разпространяване на болестта. По тази причина се ползва метода на загробване като способ за неутрализиране. Мястото на загорбване е строго несъмнено с способените органи, като това не съставлява риск за спомагателна контаминация на околната среда.
Въпрос 4 – Извършена ли е инспекция на изнесеното в комерсиалната мрежа от свинекомплекса месо и за какъв интервал обратно?
Приложени са условията на Наредба № 102 за ограниченията за профилактика, ограничение и очистване на заболяването АЧС, при положение, на публично удостоверение на заболяването, за предварителна защита от евентуалното разпространяване на вируса. Извършва се следене и преправяне под формален контрол на добитото месо от свине, заклани през интервала на евентуалното влизане на заболяването в свиневъдния обект. В осъществяване на условието на Наредба 102 БАБХ извърши инспекция на свинекомплекса за ориентираните през последните дни свине за кръвопролитие. Всяко ориентиране на пратка прасета за кръвопролитие е съпроводено с протокол от лабораторно изпитване от живите животни с негативен за АЧС резултат.
Въпрос 5 – Проверяват ли се фуражите, импорт от други страни?
Фуражните фабрики в страната са под формален надзор на БАБХ. Вземат се проби за гарантиране сигурността на фуражите и здравния статус на животните. Съгласно законодателството се прави документална инспекция на всеки един съставен елемент, който влиза в състава на фуражите.
Въпрос 6 – За какъв интервал ще се унищожат всичките 17 000 свине от свинефермата и няма ли по-бърз, човечен и ефикасен способ?
Мерките за очистване на огнището (умъртвяване на животните, загробване, разчистване и дезинфекция) се извършват оптимално бързо и без закъснение.
Въпрос 7 – Каква е европейската процедура в такива случаи и употребена ли е пяна за всеобщо умъртвяване на животни в друга страна членка на Европейски Съюз?
Всяка страна членка употребява способи за умъртвяване на животни според от ресурсите си и националната обстановка, само че съгласно условията на Европейски Съюз законодателството и всички способи, които са утвърдени и интернационално приети като стандарти на Световна организация по опазване на здравето на животните, какъвто е и случая в България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР