Във връзка с провеждането на информационна кампания по отношение на

...
Във връзка с провеждането на информационна кампания по отношение на
Коментари Харесай

МЗХ разпространи видео за борба с Африканската чума по свинете

 Във връзка с провеждането на осведомителна акция във връзка с болестта Африканска чума по свинете, Министерство на земеделието, храните и горите приготви специфичен клип с информация за болестта.  

16 към този момент са огнищата при домашни прасета и 20 са случаите при диви свине в страната ни, излиза наяве от информация на БАБХ. 

Българската организация по сигурност на храните удостовери едно ново огнище на Африканска чума при домашни прасета в област Търговище в стопанство, в което се отглеждат 12 нерегистрирани прасета – квартал " Въбел “, град Търговище. Взетите проби от свинете са доказани като позитивни за вируса на Африканска чума по свинете на 17 юли 2019 година

Огнището е открито в границите на пасивното наблюдаване в следствие от постъпили в ОДБХ към БАБХ уведомления за заболеваемост при домашните прасета.

В землището на ДЛС " Черни Лом “, град Попово, област Търговище е открит и случай на Африканска чума при диво прасе.

До този миг в област Търговище не беше установено болестта АЧС при домашни или диви прасета.

В област Русе бе доказан случай на Африканска чума при дива свиня в землището на Горно Абланово.

Случай с три диви прасета, открити мъртви, бе установен и в област Враца, в землището на ДУ " Дъбник “, град Враца.

В Търговище са основани зони на рестрикция (3 км защитна и 10 км надзорна зони), в които са наложени ограничения за надзор и очистване на АЧС. Предстои насилственото умъртвяване по човечен метод и обезвреждането на домашни прасета в 3 км защитна зона при съблюдаване на условията на Наредба № 22 за понижаване до най-малко страданията на животните по време на кръвопролитие или умъртвяване.

Аналогично на към този момент подхванатите ограничения при предходните установени огнища, в основаните зони на ограничаване в засегнатите области се организира засилен клиничен и лабораторен контрол.

Няма наранени индустриални ферми в рестриктивните зони, които са основани.

От началото на 2019 година до през днешния ден, 17 юли 2019 година, са регистрирани 16 огнища на болестта Африканска чума при домашни прасета – 11 в област Плевен, 1 в област Бургас, 1 в област Враца, 2 в област Русе и 1 в област Търговище. Засегнатите животновъдни обекти са главно от вид " персонално стопанство “, които не са регистрирани в БАБХ и една фамилна свинеферма от вид А.

Към сегашния миг 20 са случаите при диви прасета – 8 за област Силистра, 6 за област Добрич, 1 за област Варна, 2 за област Плевен, 1 за област Русе, 1 за област Враца и 1 за област Търговище.

В резултат от огнищата на АЧС, общият брой на умъртвените домашни прасета е 375.

БАБХ още веднъж предизвестява, че се не разрешава влизането и излизането на хора и коли без позволение от БАБХ, в региона на обектите, по време на осъществяване на ограниченията, разпредени със заповед (9.7.2019г.) на изпълнителния шеф на Агенцията, като се изключи чиновници на Министерство на вътрешните работи, медицински лица, включително и Спешна здравна помощ, представители на централната и локалната власт, и регионалната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното обитаемо място.

Транспортирането на животни може да се прави единствено, в случай че животните са разпознати, произлизат от животновъден обект под ветеринарен контрол и са съпроводени с ветеринарномедицинско удостоверение за напредване. Също по този начин, животните следва да се транспортират със профилирани транспортни средства, което е утвърдено от БАБХ за сходни действия.

БАБХ припомня, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта. Всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани неотложно. АЧС е заболяване с капацитет на бързо разпространяване, вирусът е извънредно резистентен в околната среда, като фактор за разпространяването му, с изключение на инфектирани прасета, са и нечисти свинско месо и артикули, транспортни средства, съоръжение и други

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР