Във връзка с провеждането на дистанционното обучение, център Амалипе направи

...
Във връзка с провеждането на дистанционното обучение, център Амалипе направи
Коментари Харесай

63% от ромчетата са се включили в онлайн обучението в първите 3 дни

Във връзка с провеждането на отдалеченото образование, център " Амалипе " направи изследване, в което се включиха близо 200 учебни заведения , главно от мрежата " Всеки възпитаник ще бъде първенец ". В проучването се следи, че 63% от учениците от ромски генезис са употребявали онлайн уроци още през първите дни от въвеждането на отдалечено образование.

Само 7.6% са дали отговор, че в тези уроци включват сред 76% и 100% от учениците. В 37% от учебните заведения не се употребяват под никаква форма онлайн уроци и се разчита на останалите форми.

Над 36% от включените в изследването учебни заведения са съумели да обзет сред 75% и 100% от своите възпитаници в разнообразни форми на отдалечено образование още през първите 3 дни. Почти 40% от учебните заведения присъединили сред 50 и 75% от учениците. С оглед на това, че изследването е извършено на третия ден след въвеждането на отдалечено образование тези проценти могат да бъдат избрани като обещаващо високи.
 Снимка 472897
Източник:

Резултат от това проучване демонстрира, че към момента е прекомерно рано да се приказва за опцията да бъде въведено напълно онлайн образование.

В изследването е открито и каква е ролята на посредника в онлайн образованието. Резултатите демонстрират, че макар оповестената пандемия 55% от случаите или в 109 учебни заведения посредниците разнасят разпечатани материали по домовете на учениците.

33% от учебните заведения са показали, че техният посредник прави осведомителна акция за предварителна защита от болестта, а други 65%, че посредникът дава съвещания по авансово сложени задания. В една четвърт от учебните заведения посредниците събират информация за фамилии, завърнали се от чужбина и по този начин нататък.
 Снимка 472899
Източник:

По време на пандемията потребността от предотвратяване е първостепенна. В тази връзка в изследването бе наранено и това доколко са били снабдени посредниците с нужните защитни средства и дезинфектанти. Проучването демонстрира, че огромната част от учебните заведения не са били готови да отговорят на тези потребности и едвам към половината дали отговор съумели да снабдят посредниците с нужните защитни средства и дезинфектанти.

Дори и те обаче споделиха, че в случай че тази обстановка продължи по-дълго време, и те не биха могли да устоят финансово. На доста от останалите места посредниците сами са подсигурявали защитни средства или такива въобще са липсвали. Местните спешни щабове също не припознават първоначално тези хора, които са свършили невероятна работа в първите, най-тежки дни от изключителното състояние и въвеждането на отдалечено образование.
 Снимка 472900
Източник:

В проучването се демонстрира какви са главните спънки пред онлайн образованието. Според отговорите на реципиентите едвам в 22.34% от учебните заведения над 90% от учениците разполагат с подобаващи устройства. В 11.68% от учебните заведения над 75% от учениците нямат устройства, посредством които да вземат участие в онлайн образование. В две трети от учебните заведения, учениците без устройства, които разрешават дейно присъединяване, са сред 10% и 75%.

От неправителствената организация припомнят, че МОН следва да премисли авансово изразеното мнение , че съвсем всички български възпитаници разполагат с подобаващи таблети, компютри.
 Снимка 472905
Източник:

В таблицата се вижда, че близо 20% от учебните заведения са показали, че макар съществуването на интернет в махалите, множеството възпитаници не могат да си разрешат заплащането на подобаващ тарифен проект. По-сериозен е казусът с невъзможността на част от фамилиите да си разрешат подобаващ проект , с който да могат дейно да употребяват онлайн образование.
 Снимка 472902
Източник:

В проучването е включена и подготовката на преподаватели. Изследването демонстрира, че над две трети или 68% от шефовете, попълнили анкетата, показват, че употребяват просветителния посредник за въвеждането на отдалечено образование още от първите дни на този развой. Едва в 16% от учебните заведения посредникът не е употребен за този развой, а в други 16% няма назначен посредник.

Център " Амалипе " се интересува и какви способи ще употребява онлайн образованието. Изследването демонстрира, че 19% употребяват времето единствено за затвърждаване на остарели познания и извършения върху тях, други 30% вършат същото, само че към този момент се замислят за включването на уроци за нови познания. 22% от учебните заведения са показали, че организират уроци за нови познания с всички възпитаници, а съвсем 29% - че вършат това с част от учениците.

Перспективата отдалеченото образование да продължи дълго време притиска и все по-голям брой учители се насочват и към преподаването на нови познания.
 Снимка 472903
Източник:

Според данните на център " Амалипе " половина от изследваните възпитаници, главно от мрежата " Всеки възпитаник ще бъде първенец ", са от уязвими групи - сред 80% и 100%, в съвсем 19% делът на учениците от уязвими фамилии е сред 60% и 80%. Близо 9% от учебните заведения нямат централизация на уязвими групи, т.е. те са под 20% от учениците.
 Снимка 472904
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР