Във връзка с проведената процедурата за избор на главен прокурор

...
Във връзка с проведената процедурата за избор на главен прокурор
Коментари Харесай

Асоциацията на прокурорите с остра позиция и два въпроса   

Във връзка с извършената процедурата за избор на основен прокурор на Република България Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България излезе с позиция, в която показва своята угриженост и изрично възразява против продължаващите опити за нагнетяване на напрежение в обществото и уронване престижа на прокуратурата, посредством подновяването на недостойната компроматна акция против определения претендент Иван Гешев. 

Белег на правовата страна са прецизното съблюдаване на Конституцията и законите, при зачитанена пълномощията на всяка една власт, осъществяване на професионални диспути и демонстриране на приемливост към мнението на останалите, се споделя в мнението. 

Това, на което още веднъж станахме очевидци през последните дни, а точно неприемлив махленски напън против членовете на Висшия правосъден съвет, потреблението на безкрайни процедурни хватки и обструкции, сочи на идейно изтощение и липса на рационални юридически причини, счита сдружението на прокурорите.

Такова  държание има една единствена цел - избягването на действителния спор по отношение на законовите и професионалните критерии, използвани в процедурата за избор на основен прокурор на Република България, които критерии са стимулирали двадесет от членовете на Пленума на Висш съдебен съвет да дадат своята поддръжка в интерес на Иван Гешев, се споделя още в мнението.

Настояваме да бъдат зачетени  ясната позиция и безапелационното мнение на професионалната общественост на работещите в системата прокурори, следователи и чиновници. Същото се отнася и до вота на голямото болшинство от членовете на законния да избере основния прокурор орган- Висшия правосъден съвет на Република България, които  намерено, аргументирано и с името си и професионалната си известност, застанаха зад номинацията на г-н  Гешев.

Асоциацията на прокурорите в България праволинейно ще брани законността, справедливостта и положителното име на всички работещи в Прокуратурата на Република България почтени и почтени експерти.

Противопоставяме се на опитите на някои изолирани кръгове изкуствено да конфронтират двете магистратски професии- съдийската и прокурорската.

В тази връзка постоянно сме следваме и ще продължим и за в бъдеще да следваме правилата на невмешателство в кадровата политика на съдийската общественост, ценене на независимостта и самоуправлението на съда и почитание към сътрудниците съдии.

Заявяваме, че в никакъв случай не бихме си разрешили в процедури за избор на ръководители на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, да се намесваме в номинациите на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, в полемиките за професионалните съдийски качества на претендентите, нито пък в суверенните пълномощия на президентската институция посредством внушения и медийни акции, се споделя още в позицията.

Бихме желали да сложим пред цялото българско общество въпросите: Има ли лица, които  се опасяват от това да имаме прокуратура, която да работи интензивно и при прецизно съблюдаване на законите на Република България в областта на битката с престъпността и за отбрана правата и ползите на жителите?

Защо са терзанията прокуратурата да бъде управлявана точно от прокурор,  с дълготраен и реален  професионален опит, потвърдил своите качества и решителност и който ясно и пред очите на цялото общество е заявил своята визия и цели за развиването на Прокуратурата на Република България?

В умозаключение, призоваваме за довеждане докрай на процедурата на избор на основен прокурор при съблюдаване на Конституцията и законите на Република България, за демонстрация на държавническа мъдрост, за градивно и отговорно държание, както и  за недопускане на политическо вмешателство в работата на Прокуратурата на Република България.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР