Във връзка с пролетно-летния сезон, в който консумацията на плодове

...
Във връзка с пролетно-летния сезон, в който консумацията на плодове
Коментари Харесай

Извънредни проверки за некачествени плодове и зеленчуци


Във връзка с пролетно-летния сезон, в който потреблението на плодове и зеленчуци се покачва доста, инспектори на ОДБХ-Благоевград започнаха изключителни тематични инспекции на пазарите, тържищата и борсите, които оферират тези артикули на територията на област Благоевград. Ще се инспектират и доставките с пресни плодове и зеленчуци, влизащи от Гърция на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата-Промахон. Също по този начин на границата ни с Гърция са образувани взаимни екипи с Национална агенция за приходите, които ще наблюдават за доставките, влизащи в България от Гърция. Инспекторите към Българската организация по сигурност на храните ревизират и нерегламентирани места за продажба на пресни плодове и зеленчуци в района на Сандански и Петрич.

Целта на изключителните инспекции е попречване на нелоялни търговски практики и недопускане на илюзия на потребителите по отношение на генезис, качество и сигурност на плодовете и зеленчуците, предлагани на пазара. Традиционните тематични инспекции се правят и с цел да се обезпечи сигурността на потребителите, и с цел да се подсигурява сигурността и здравето им. Контролният орган ще следи за спазването на европейското и българското законодателство, по-конкретно нормативните условия за пресните плодове и зеленчуци като пазарните стандарти на Европейската общественост, въведени с Регламент на Европейския съюз № 543/2011 година, Закона за храните и Наредба № 16 от 2010 година, която дефинира условията за качество, изискванията и редът за осъществяване на надзор за сходство на пресните плодове и зеленчуци, и поддържането на база данни за търговците на пресни плодове и зеленчуци. При инспекциите ще се регистрира произхода на продуктите, вярното етикетиране, сходството с пазарния клас, посочен в документите с този на етикетите им, за съпроводителните документи и сходството на стоката.

По време на инспекциите на доставки на пресни плодове и зеленчуци от Гърция, които ще се организират на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата-Промахон, ще се управлява сходството с условията на използваното законодателство при придвижването на артикули за вътрешно-общностна търговия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР