Във връзка с предстоящия празник Никулден, Българската агенция по безопасност

...
Във връзка с предстоящия празник Никулден, Българската агенция по безопасност
Коментари Харесай

БАБХ стартира извънредни проверки в цялата страна по повод Никулден


Във връзка с идния празник Никулден, Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) започва изключителни инспекции на обекти за произвеждане и продажба на риба и рибни артикули в цялата страна. Контролните органи на БАБХ ще правят инспекции от 3 до 7 декември. Тематичните инспекции за Никулден са свързани с по-интензивното предложение и търсене на храни за празника и ще се проведат взаимно с Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури и Комисията за отбрана на потребителите.

По време на засиления надзор ще бъдат проверявани водоеми за отглеждане на жива риба, обекти за развъждане на аквакултури, за произвеждане и търговия с риба и рибни артикули, хранилища за търговия на едро и дребно, пазари и тържища, и заведения за публично хранене. При инспекциите инспекторите ще наблюдават за съществуване на системи за ръководство сигурността на храните, сградов фонд и съоръжение, сходство с условията за етикетиране, периоди на валидност и температура на предпазване.

С инспекциите се цели ограничение и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с непостоянен генезис, с цел да се подсигурява здравето на потребителите и сигурността на храните, както и да се предотвратят нелоялни практики и злоупотреби на недобросъвестни търговци.

БАБХ приканва хората да купуват риба от регистрирани обекти, с цел да не се излагат на риск.

Съвети към потребителите при закупуване на прясна риба:

Върху повърхността на прясната риба има доста тъничък пласт слуз, в случай че слузта е изобилна, а пластът компактен, това значи, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата би трябвало да са блестящи, компактно залепени за тялото. Не би трябвало да има разкъсвания. Хрилете би трябвало да са с розово-червен цвят. Очите би трябвало да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР