Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания

...
Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания
Коментари Харесай

МЗ: Към момента грипна епидемия има само в областите Шумен и Бургас

Във връзка с повишението на заболяемостта от остри респираторни болести и грип, считано от 12 до 17 януари на територията на област Бургас е оповестена грипна зараза . Грипна зараза е оповестена и на територията на област Шумен , считано от 13 до 18 януари.

Временните противоепидемични ограничения във връзка с здравната система, въведени в двете области, включват: прекратяване на плановите съвещания на здрави бременни дами и кърмачета , прекратяване на профилактичните прегледи , наложителните имунизации и реимунизации. Лечебните заведения би трябвало да плануват опция за разширение на легловия потенциал на вътрешните отделения за сметка на други отделения, предвид на приемане на ориентирани пациенти с грип затруднения. За интервала на грипната зараза в двете области се преустановяват и свижданията.

Задължително е провеждането на всекидневен филтър в детските заведения, като не се позволяват до работа болни лица от личния състав. Лечебните заведения следва прецизно да съблюдават условията на Наредба 3/08.05.2013 година за одобряване на медицински стандарт по предварителна защита и надзор на вътреболнични инфекции.

Съгласно условията на Закона за здравето, при епидемиологично разпространяване на грип и остри респираторни болести краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на дадена област се вкарват единствено след предварителното им координиране с основния държавен здравен контрольор. В тази връзка осведомяваме, че към сегашния миг в област Стара Загора не е оповестена грипна зараза , каквато информация се появи в общественото пространство по-рано през днешния ден.

Министерство на здравеопазването припомня, че целесъобразно е спазването на нефармацевтичните противоепидемични ограничения като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа отдалеченост – дейно както за предотвратяване от COVID-19, по този начин и от други инфекции, излъчени по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР