Във връзка с последните проверки, започнали на 3 септември в

...
Във връзка с последните проверки, започнали на 3 септември в
Коментари Харесай

ТЕЦ „Бобов Дол“: Разпространяват се лъжи, ще търсим своите права по съдебен път

Във връзка с последните инспекции, почнали на 3 септември в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол ” ЕАД, подредени със заповед от Прокуратурата на Република България, сдружението желае да направи конкретизиране, че по време на въпросните инспекции не бяха открити нарушавания от страна на способените органи. Топлоелектрическа централа „ Бобов дол ” ЕАД е в неразбиране за какво беше изпратен екип на Регионална инспекция за опазване на околната среда София да извърши инспекцията, имайки поради, че ние не попадаме в обсега на този способен орган. За нас пораждат въпроси, свързани с това какво се случва в институциите, които провеждат тази инспекция, се споделя в позицията на сдружението.

Оттам напомнят, че на 4 септември представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова е обявила, че „ Топлоелектрическа централа " Бобов дол " ЕАД е горил боклуци в прорез с комплексното си позволение “.

От сдружението са безапелационни, че постоянно са съдействали на всички институции.

" Не считаме, че е редно да се изнасят обществено изказвания, които са погрешни и подвеждащи. Топлоелектрическа централа „ Бобов дол ” ЕАД има Комлексно позволение. На база на това позволение е издадено разрешение от страна на Министерство на околната среда и водите, позоваващо се на Закона за запазване на околна среда за осъществяване на пробно изгаряне на РДФ. Повтаряме, че става въпрос за боклук, който е модифициран и трансфорат в гориво за оползотворяване, приказваме съответно единствено и само подобен. Манипулативни са изказванията, че желаеме да реализираме оползотворяване на всевъзможни боклуци.

В разследване на това ни е публикуван и документ по Закона за ръководство на отпадъците за активност с боклуци и който също се въз основа на обстоятелството, че ни е издадено сложно позволение, т.е. Топлоелектрическа централа “Бобов дол ” ЕАД не е горил РДФ в прорез с разрешителното си. Всеки един звук РДФ, който е бил оползотворен от централата, е докладван на съответните институции. Това може да бъде тествано ", се споделя в позицията, изпратена до медиите в понеделник заран.

" Дружеството е подложено на непрекъснат, денонощен емисионен надзор от страна на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) и Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник. Допълнително имаме осъществени измервания на излъчванията, отделяни в атмосферния въздух в резултат на употребата на централата на 17.06.2019 година и на 26.08.2019 година от акредитираната лаборатария „ Централна лаборатория София – 01 “ към Изпълнителна агенция по околна среда. За резултатите от осъществените измервания са направени протоколи, от които е видно, че не са налице превишения на допустимите емисионни индикатори. С резултатите от осъществените измервания са осведомени и способените органи.

От началото на годината на територията на с. Големо село бяха осъществени 3 измервания на качеството на атмосферния въздух от страна на Изпълнителна агенция по околна среда. Те бяха осъществени чрез мобилна автоматизирана станция. Контролният апарат беше ситуиран директно пред постройката, в която се обитава кметството на селото. Всяко едно от измерванията продължи по 10 дни и в този интервал станцията отчиташе индикаторите на атмосферния въздух, като в нито един миг не бяха регистрирани превишения на допустимите правила, се споделя още в позицията.

От сдружението декларират, че по отношение на погрешни изказвания на избрани неправителствени организации за температура на изгаряне в енергийните котли на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ ЕАД, насочат апел към тези " специалисти " да се срещнат със оборудванията на централата. „ Проектната документи на всеки един казан е част от процедурата по издаване на нашите разрешителни и е предоставена както в Изпълнителната организация по околна среда, по този начин и в Министерство на околната среда и водите. Нашите разрешителни за оползотворяване на боклуци са издадени на база на това, че в оборудванията на оператора могат да се оползотворяват такива.

Смятаме, че постоянно сме оказвали подпомагане на институциите и всякога им предоставяме всички документи, които те изискват от нас. Апелираме да бъде прекъснато разпространението на лъжливи изказвания по наш адрес, както и името на Топлоелектрическа централа „ Бобов Дол “ ЕАД да се употребява от политически сили за правене на предизборна акция.
За всяко едно неотговарящо на истината изказване Топлоелектрическа централа „ Бобов Дол “ ЕАД ще търси своите права по правосъден път “, декларират от сдружението в умозаключение. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР