Във връзка с посещението на еврокомисарите Димитрис Аврамопулос, Гюнтер Йотингер

...
Във връзка с посещението на еврокомисарите Димитрис Аврамопулос, Гюнтер Йотингер
Коментари Харесай

Мария Габриел: Имаме потенциал на лидер в цифровизацията

Във връзка с визитата на еврокомисарите Димитрис Аврамопулос, Гюнтер Йотингер и Вера Йоурова в България, Мария Габриел означи: „ На тези срещи присъствах с министър-председателя и тримата сътрудници от Европейска комисия. Тези срещи са регулярни. Всеки един от комисарите ги прави. Това в това време е един доста добър знак, значи, че има разговор, значи, че към българското председателство и към България се гледа с доверие “.

Мария Габриел обърна внимание, че еврокомисарят Гюнтер Йотингер е приказвал за това, че в Европейски Съюз скоростта би трябвало да бъде отмерено разпределена, съобщи Нова телевизия.

„ Нека постоянно имаме поради и изходната позиция, тъй като скорост и изходна позиция са два основни детайла. Това, което за България се вижда е, че имаме положителни стопански индикатори. Те са и такива на равнище Европейски Съюз. Имаме за последните две години стопански растеж по-голям от този на Съединени американски щати. Скоростта е значима. Трябва да ускорим, когато гледаме в една посока. Затова бяха значими диалозите с комисар Йотингер “, уточни Габриел.

По отношение на отчета на Европейска комисия за България по Механизма за съдействие и инспекция, Мария Габриел разяснява, че е значимо да бъдем справедливи и когато приказваме за промени, да се стопираме на институцията, а не на личността.

„ Нека бъде справедлив отчетът. Това, което всички чакаме, тъй като всяка една от страните членки показва своя прогрес. Не ми се желае да изпреварваме събитията. За мен това, което е значимо, че комисар Вера Йоурова и по време на срещата с премиера на България сподели доста ясно, че на страната ни се гледа като резистентен сътрудник. За мен всякога е доста значимо това да не отиваме в реализма или в скептицизма, а да останем хора, които въпреки всичко са и оптимисти “, уточни още еврокомисарят Мария Габриел.

Във връзка с Каталуния, Мария Габриел уточни, че Европейска комисия е била доста ясна в своята позиция, че референдумът е бил противозаконен и събеседникът на Европа остава Испания и испанското държавно управление.

„ Това, което обаче в действителност е доста значимо, е да се резервира разговора. Чуваме за безмълвно болшинство, чуваме за други хора, които имат своите си претенции. Много значимо е обстановката да не стига до точка, от която няма връщане обратно “, разясни еврокомисарят.

По тематиката за подправените вести, еврокомисарят разясни, че започва социална консултация, в която желае ясно да се слагат какви са другите аспекти, които този феномен би трябвало да обгърне.

„ След това ще основа експертна група на високо равнище, която да излезе с доста съответни ограничения какво можем да създадем в тази посока. Като споделям експертна група имам доста огромна изясненост, че не желая тази експертна група след една година да каже, че има потребност от продан на положителни практики и по-добра съгласуваност. Искаме съответни принадлежности. Това значи да работим директно с публицистите и медиите “, съобщи Мария Габриел.

Според нея, когато се приказва за цифровизация, България има капацитет да се трансформира в районен водач за Балканите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР