Във връзка с понижаване на температурите през зимния сезон и

...
Във връзка с понижаване на температурите през зимния сезон и
Коментари Харесай

От ЧЕЗ призовават за разумно потребление на електроенергия

Във връзка с намаление на температурите през зимния сезон и повишението на потреблението на електрическа енергия от ЧЕЗ приканват за рационално ползване и използване на ограничения за енергийна успеваемост, оповестиха от компанията. От ЧЕЗ припомнят, че потреблението на електрическа енергия е главен фактор при образуване на сметката за ток.

Съветите за енергийна успеваемост, с изключение на със саниране на жилището и избор на уреди с висок енергиен клас, са свързани и с смяна на навиците и метода на мислене. Някои от дейностите не изискват нито специфични старания, нито закупуването на нови уреди, само че сигурно водят до по-голям надзор на разноските за електрическа енергия в семействата без да нарушават комфорта в дома, показват от компанията.

Икономии при отоплението с електроуреди през зимата могат да се реализиран с понижаване на температурата в пространствата с 1 градус. Това ще намали потреблението на ток с до 10 %. Разходите за затопляне на вода ще се понижат също с до 10 %, в случай че температурата на нагревателя се намали от 60 градуса на 55 градуса. Използването на енергийно ефикасни лампи, прането на облекла на 30 градуса, изключването на електроуреди от мрежата, когато не се употребяват, са част от ограниченията, изискващи дребни или никакви вложения, които също водят до понижаване на месечните сметки за ток, означават от ЧЕЗ.

Данните от статистиката на компанията демонстрират, че междинната консумация на електрическа енергия от битов клиент на сдружението през декември, януари и февруари в интервала 2014-2018 година е 329 киловатчаса, което е с близо 84 % повече в сравнение с през септември за същия интервал. Причина за повишаването е относително високият дял на потреблението на електричество за отопление в България - към 40 % от общата консумация, което е доста над междинното равнище за Европейския съюз. Изследвания сочат, че над 70 % от сметката за електрическа енергия на четиричленно домакинство през интервала декември-февруари е за отопление и стопляне на вода, a останалите близо 30 % се разпределят сред изстудяване, готвене, миене на съдове, пране, осветяване и други електроуреди.

ЧЕЗ е мощно ангажирана с разпространение на концепциите на енергийната успеваемост. Инициативите на сдружението в тази тенденция целят освен да допринесат за устойчивото развиване и опазването на околната среда, само че и да образуват напълно ново отношение към потреблението на електрическа енергия. Полезна информация за методите за икономисване на електрическа енергия и приблизителна консумация на най-често употребяваните електроуреди в семействата са оповестени в подсекция "Енергийна успеваемост " на www.cez.bg.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР