Във връзка с писмо на Главния държавен здравен инспектор д-р

...
Във връзка с писмо на Главния държавен здравен инспектор д-р
Коментари Харесай

РЗИ с препоръки при ухапване от кърлеж

Във връзка с писмо на Главния държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев по отношение на нараснал риск от захапване от кърлежи през епидемиологичния за развиването на кърлежите пролетно-летен сезон необходимостта от предприемане на съответни и своевременни следващи дейности от НЦЗПБ са създадени рекомендации за деяние при захапване от кърлеж, видя Varna24.bg .

Препоръките са следните:

Кърлежът би трябвало да се смъкна оптимално бързо, по опция от здравно лице.

Мястото на ухапването да се следи за зачервяване, което се появява 5-10 дни до месец след ухапването от кърлежа, с диаметър най-малко 4-5 см. и нараства бързо, без сърбеж и стопляне на кожата, вероятни са също субфебрилна температура, увеличени лимфни възли към мястото на ухапването и общи грипоподобни недоволства. Това са признаците на ранна Лаймска болест.

Втората по периодичност, излъчена с кърлежи зараза в страната е Марсилската тресчица. Тя стартира с ненадейно покачване на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите, мрачно леке на мястото на ухапването и малък макуло-папулозен обрив по дланите и ходилата.

Антибиотична профилактика се предлага единствено за Лаймска болест (постекспозиционна) за възрастни и деца над 12 години, в случай че са изпълнени всички изброени по-долу критерии:

Сваленият кърлеж е разпознат надеждно като русалка или възрастенIxodesricinus.

Кърлежът е стоял запит в тялото в продължение минимум на 24 часа.  

Антибиотичната профилактика може да стартира в границите на 72 часа след свалянето на кърлежа.

Приема се антибиотик, като се употребява единична доза 200 mg доксициклин еднократно (ако няма противопоказания).

За деца до 12 години – цефуроксим от 10 mg/kg до 15mg/kg (максимално до 250mg) двукратно през 12 часа (ако не е противопоказан).

Антибиотична профилактика след захапване от кърлежи не се предлага като средствза попречване на Марсилска тресчица. Вместо това, хората след захапване от кърлеж би трябвало да наблюдават за развиване на описаните нагоре признаци и при потребност да се съветват с персоналния си доктор.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР