Във връзка с писмо изх. № 04-04-47/ 31.03.2020 г. на

...
Във връзка с писмо изх. № 04-04-47/ 31.03.2020 г. на
Коментари Харесай

Община Мездра препоръчва на гражданите да носят предпазни маски на закрити и открити обществени места

Във връзка с писмо изх. № 04-04-47/ 31.03.2020 година на министъра на опазването на здравето по отношение на рекомендация за носене на персонални защитни средства, адресирано до министъра на вътрешните работи, кметовете на общини и шефовете на районни здравни инспекции, Община Мездра предлага на жителите, когато се намират в закрити или на открити публични места, в това число в транспортни средства за публичен транспорт, да си слагат защитна маска за лице, оповестиха от локалната администрация.
Тази защитна мярка е обусловена от усложняващата се епидемиологична конюнктура у нас, обвързвана с разпространяването на COVID-19 и възходящите случаи на болни, както и от съществуването на данни за безсимптомно протичане на болестта.
Обществени места са такива места или пространства, които са свободно налични и/или са предопределени за публично прилагане.
Според разнообразни изследвания, вирусът на COVID-19 може да престои върху железни, пластмасови и стъклени повърхности в продължение на няколко дни при стайна температура. По тази причина при безсимптомно протичане болестта визитата на такива места е обвързвано с нараснал риск от заразяване, даже и при съблюдаване на условията за отдалеченост сред хората.
Препоръката за носенето на маска от хора, които са здрави, цели предпазването на устата и носа им от инцидентен контакт със секреции, попаднали върху ръцете им, както и предпазването на близките, при положение на безсимптомно протичане на болестта.
Лица със признаци на респираторна зараза следва да се съветват с персоналните си лекари за следващи дейности и да лимитират своите контакти, за предотвратяване на близките от вероятно заразяване с вирусни и бактериални причинители, припомнят от здравното министерство.
Основна мярка за предотвратяване от заразяване с COVID-19 e хигиената на ръцете, която би трябвало прецизно да се ползва както преди хранене и след визити в тоалетна, по този начин и след събаряне на защитните маски и след контакт с повърхности и предмети.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР