Във връзка с пандемията от COVID-19 тази година Часът на

...
Във връзка с пандемията от COVID-19 тази година Часът на
Коментари Харесай

Тази година Часът на Земята ще се проведе изцяло по домовете и в дигитална среда

Във връзка с пандемията от COVID-19 тази година Часът на Земята ще се организира с концерти и обръщения в онлайн среда, както и с обичайното изключване на осветяване в домове и знакови здания.

От съображения за сигурност Световния фонд за дива природа (WWF) приканва хората да отбележат световната самодейност от у дома, като на 28 март изключат светлините алегорично сред 20:30 и 21:30 ч. Събитието ще се случи в над 7 хиляди града от 180 страни в целия свят.

Сайтът на Световния фонд за дива природа (WWF) кани за включване в самодейността посредством сключване на интернационалната петиция " Глас за Планетата ", която приканва за незабавни дейности за запазване на общия ни дом - планетата. Платформата wwf.bg/planet дава опция на всеки да направи и своето персонално заричане към планетата, както и да го показа в обществените мрежи, предизвиквайки свои другари да се причислят.

Различни способи за отбелязване на Часа на Земята от у дома оферират от WWF-България:
Честване с онлайн концерти

Днес, събота, в 11:00 особено за най-малките цигуларката Бояна Желязкова ще извърши " Приказен концерт за Земята ". С помощта на музиката тя ще опише разнообразни истории, въодушевени от планините, реките, птиците, небето, морето и цялата планета Земя.

Кулминацията на Часа на Земята ще бъде в 20.30 ч. на 28 март. С изключването на светлините стартира и интернационалният LIVE концерт " Глас за планетата ". Участие в него ще вземат реализатори от разнообразни краища на света, които ще покажат, че без значение от тежката обстановка през днешния ден, въпреки всичко можем да бъдем дружно в името на природата.

Всички концерти можете да чуете от фейсбук страницата на WWF.

Инициативата в България

В онлайн видео послание още в петък специалисти от българския екип на Световния фонд за дива природа описаха повече за провокациите през опазването на Земята.

" Нуждата от обединяване и грижа за нашата планета и човечеството в никакъв случай не е била по-голяма. В този сериозен миг повече от всеки път се нуждаем от взаимност и обединеност. Това са извънредно сложни времена, само че дружно можем да се оправим, подкрепяйки се един различен, и да излезем от тази рецесия по-силни, по-обединени и по-подготвени за справяне с световните провокации ", споделя Веселина Кавръкова, изпълнителният шеф на " WWF България ".

" В Българиятазгодишнатакампания ще обърне внимание на грижата за горите. Те имат основна роля в преодоляване на измененията в климата, защото гълтам въглеродния диоксид от атмосферата и го складират в дърветата, растителността и почвата ", заяви пред БНР Нели Дончева, основен специалист във " WWF България ".

Българският офис на Световния фонд за дива природа WWF работи по стратегия за възобновяване и запазване на горите, която си слага две основни цели до 2022 година - опазването на над един милион декара вековни гори и развъждането на половин милион млади дръвчета по крайбрежията на българските реки. Само през последните 4 години организацията изследва повече от 300 000 хектара горски територии в региони със остарели гори като Източни и Западни Родопи, Стара планина и Средна гора.

През 2016 година с помощта на дългогодишната работа и съдействието сред WWF, лесовъди, учени, Изпълнителна организация по горите и партньорски организации, Министерството на земеделието, храните и горите публично разгласи 109 000 хектара остарели гори за предпазени от изсичане. Възстановени са над 400 декара гори в две предпазени зони от " Натура 2000 ": по поречието на р. Дунав и по поречието на р. Марица. В момента екипът на WWF концентрира напъните си в основаването на нова крайречна гора наоколо до Стамболийски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР