Във връзка с откриването на паметна плоча с барелеф на

...
Във връзка с откриването на паметна плоча с барелеф на
Коментари Харесай

Кметът на Банско сезира Министерството на културата и БАН за посегателство върху историческата идентичност на града

Във връзка с откриването на паметна плоча с барелеф на Неофит Рилски в село Баня, община Разлог, на която е написано, че великият български възрожденец е роден в селото, кметът на община Банско Иван Кадев изпрати писма до Министерство на културата и до Българската академия на науките.
Към акад.проф.дмн Юлиан Ревалски, ръководител на Българска академия на науките и чл.кор.проф.дин Васил Николов, зам.-председател на Българска академия на науките, кметът на Банско се обръща с молба да бъде направено публично експертно мнение от способената секция на Института за исторически проучвания, с което най-престижната национална научна институция Българска академия на науките да се произнесе за родното място на Неофит Рилски и по този начин да се постави завършек на похищенията върху историческата еднаквост на гр.Банско.
С преднамерено писмо Иван Кадев се обръща и към министъра на културата Боил Банов. В него кметът на Банско показва надълбоко отвращение от безродното държание и засегнатост към националната памет.

„ Възмутени сме, че Инициативен комитет в с.Баня, община Разлог, взаимно с читалище „ Просвета 1908 ” с.Баня и със единодушието на кмета на община Разлог, построи паметна плоча с барелеф пред мястото на мнимата родна къща на Неофит Рилски в същото село. Този факт е самичък по себе си неуместен, защото без всякакво подозрение е потвърдено от научните среди, че родното място на видния будител и свещеник Неофит Рилски е град Банско ”, се споделя в писмото на кмета Иван Кадев. Той акцентира, че опитите му да се изглади историческата неправда, не са срещнали схващане от страна на кмета на община Разлог Красимир Герчев.
От името на поданството на Банско, Иван Кадев упорства пред министъра на културата да бъде разпоредена незабавно инспекция на законността на паметника и да бъде потърсена отговорност от лицата, разрешили построяването му, а също да бъде отстранена паметната плоча, с която се прави опит да се легализира една историческа кражба наизуст и посредством нея се легализират лъжи. Кметът на Банско упорства още да бъде потърсена административна отговорност от управлението на читалище „ Просвета 1908 ” с.Баня, което некадърно е стимулирало инициативния комитет за слагането на плочата и по този начин се явява съизвършител в закононарушение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР